Skip to content

Ki az a streamer vagy streamer cég?

A streamer kifejezés gyakran személyekre utal, akik saját magukat, tevékenységeiket, vagy játékmenetüket közvetítik online platformokon, mint például a Twitch, YouTube, vagy az Instagram Live. Ezzel szemben azok a nagyobb események élő közvetítéseit streamer cégek gyártják, gyakran profi produkciós vállalatok. Ezek a vállalatok technikai szakértelemmel, felszereléssel és infrastruktúrával rendelkeznek ahhoz, hogy nagyobb eseményeket, mint például sporteseményeket, koncerteket, konferenciákat vagy akár TV-show-kat, élőben közvetítsenek széles közönség számára. Gyakran hatalmas méretű felvételeket kezelnek, és olyan technikai kihívásokkal néznek szembe, mint a nagyfelbontású videók streamingje és a többkamerás produkciók.

Hivatalos streamer definíció

Egy online streamer, avagy élő streamer személy, aki élő adásban közvetíti magát online, nézők számára.

A streamerek történelme

A streaming a 2010-es évek elején kezdődött, elsősorban olyan oldalakon, mint a YouTube, ahol a felhasználók videóblogokat tölthettek fel magukról. Bár nem minden tartalom rendelkezett élő közönséggel, a felhasználók mégis jelentős követői bázist szerezhettek, és megélhettek a tartalmukból. Más oldalak, mint például a Twitch, fokozták ezt a népszerűséget, igaz gamer területen. A streamerek által realizálható milliók miatt a streaming egy igen kívánatos karrieropcióvá vált.

Streamer műfajok

Videójátékok

A Let’s Play-ek készítői messze a legnépszerűbb streamerek voltak az élő streaming kezdete óta. Ma a streamerek többsége a Let’s Play-ek, a live speedrunok és a videójátékok végigjátszásából él. A legnagyobb videójáték-streamerek PewDiePie és Ninja, akik évente milliókat keresnek csak a streamingből.

Életközvetítések vagy Lifecasting

Bár a profi és részmunkaidős streamerek többsége videójátékokkal játszik, sokan gyakran IRL (in real life) streameket is csinálnak, ahol napi életüket közvetítik. Eleinte sok streaming oldal tiltotta a nem játékos élő streameket, mert úgy gondolták, hogy ezek rontanak az oldalaikon található tartalmak minőségén, de a nem játékos tartalmak iránti igény növekedett. A témák közé tartozik a kérdések megválaszolása egy számítógép előtt, streaming a telefonról sétálás közben, vagy akár oktatóanyagok készítése. Az IRL streamek alternatívát jelentenek azoknak a nézőknek, akik nem feltétlenül szeretnek videójátékokkal játszani.

Virtuális avatarral nyomulnak a VTuberek

A virtuális avatarok, közismertebb nevükön VTuberek, a streaming egy ága, ahol virtuális avatarokat használnak a streamer arc helyett, néha hangváltoztatóval párosítva. Több streamer cég is létezik, amely a VTuber tehetségek népszerűsítésére, támogatására és merchandisingjára összpontosít, köztük a Nijisanji és a Hololive Production. Egy 2020-as adat szerint több mint 10.000 aktív VTuber volt.

Hololive streamereknek
Hololive modell a streamereknek

Igen a pornó is ide tartozik. A webcam modell is streamer

A pornográf streamek lehetőséget biztosítanak a közvetlen kommunikációra a pornósztárokkal. A camgirlök és a camboyok meztelenül vagy szexuális cselekedeteket végezve közvetítenek, gyakran a nézők kérésére. Az olyan oldalak, mint a Plexstorm, videójátékok közvetítésével vagy szexuális tartalommal viszik a boltot.

Ázsiában nagy streamer-piac alakult ki, különösen Dél-Koreában és Kínában.

Dél-Koreában a streamer neve „broadcast jockey” vagy BJ. A műsorvezetők Koreában népszerűek lettek, részben azért, mert sokan közülük jobban azonosulnak a nézőkkel, mint néhány híresség, és olyan híresek lettek, hogy megjelenhetnek TV műsorokban. Míg a műsorvezetőkből származó nemzeti sztárok gyakoriak, a híres koreai idollak és hírességek számának növekedése figyelhető meg, akik műsorvezetőkké válnak, vagy karrierjük kiegészítéseként, vagy teljes munkaidőben, mivel több pénzt keresnek a streaminggel, mint a színészkedéssel vagy énekléssel. A hírességekből lett teljes munkaidős műsorvezetők száma meghaladta a részmunkaidős műsorvezetőket, mivel sokan a szabadságot részesítik előnyben a profi ajánlatokkal szemben. Politikusoknak is vannak streaming csatornáik. Koreai oldalak közé tartozik az AfreecaTV, a Naver TV és a KakaoTV, a világszerte elérhető streaming oldalak mellett, mint a Twitch, a YouTube és a Bigo Live.

A spéci Mukbang

A mukbang Dél-Koreában kezdődött, mint egy étkezés élő közvetítése. Globális oldalak, mint a Twitch, „Social Eating”-et kínálnak.

Streamer Mukbang
Vannak akik Mukbangot néznek

Tarolnak a kínai streamerek

Kína a legnagyobb piaccá vált az élő közvetítés számára. Számos streamer havi 10 000–100.000 dollárt keres anélkül, hogy nagy névnek kellene lennie az interneten. Ez a nagy népességszámnak és az okostelefonok mindenütt jelenlétének köszönhető. Az élő streaming piaca 180%-kal nőtt 2016-ban, és azóta még tovább nőtt. A kínai streaming oldalak korlátozódhatnak a kínai tartalomra és közönségre a szigorú internetes szabályok miatt az országban és a Kínai Kommunista Párttal való együttműködés nehézségei miatt. Sok kínai streamer átlagosan 100.000 nézőt vonz streamenként, és havi 29.000 dollárt keres csak azzal, hogy ügynökséggel társul.

Streamer cég vagyunk?

Az biztos, hogy az említett platformok bármelyikére képesek vagyunk magas minőségű élő közvetítést produkálni. Bár a streamerek saját magukat küldik élőbe, saját eszközökkel, de ez inkább műfaji sajátosság. Az teljesen biztos, hogy a webkamerás adásokhoz képest hatalmas minőségi javulást okozhat, ha a szereplőnek csak az előadással kell foglalkoznia, a technológiát pedig profi streamer produkciós cég adja.

Streamer cég profi eszközökkel
Egy streamer cég profi eszközökkel sokat segíthet