Skip to content

Sportközvetítés gyártás: Barát vagy ellenség a stadionoknak?

Sportrendezvények szervezőitől hallottuk, hogy azért nem kérnek tőlünk (és mástól se) sportközvetítés gyártás szolgáltatást, mert akkor nem jönnek ki a nézők a sportcsarnokba. Vajon igaz ez? Tényleg elűzi-e a nézőket a kényelmes kanapéikra? Nézzük meg!

Nos, mi, akik az élő közvetítések mögött dolgozunk, sok mindent látunk. Néha olyan eseményeket, amelyeket még a jelenlévők is csak távolról, a kijelzőkön keresztül követnek. Ezt követően születik meg bennünk az a kérdés: „Vajon az internetes élő közvetítés gyártás tényleg elüldözi a nézőket a stadionokból?” Nos, kérem szépen, engedjék meg, hogy megválaszoljuk ezt az örök kérdést.

Sportközvetítés gyártás vs. stadion

Kezdjük azzal az állítással, hogy az emberek kedvelik a kényelmet. Igen, senki sem vitatja, hogy milyen kellemes dolog a saját kanapéján ülve, finom rágcsálnivalóval a kézben nézni egy mérkőzést. De ezek a kellemes kanapé-pillanatok tényleg elriasztják a nézőket a stadionokból?

A legnagyobb sportesemények élő közvetítései szinte mindig teltházas stadionokat mutatnak. És nem csak a kamera trükkjei miatt! Ha a közvetítések tényleg elűznék a nézőket, a stadionok inkább a sivatagra hasonlítanának, ahol ugye nem sok ember van…

A valóságban az emberek élvezik a közösségi élményt. Nincs olyan technológia, amely képes pótolni a hangos szurkolást, az izgalmat, az örömöt és a csalódást, amit közösen élünk át egy-egy mérkőzés során. És igen, a sportközvetítés gyártás által létrehozott közvetítések lehetővé teszik, hogy mindezt átéljük távolról, de az igazi élmény még mindig a helyszínen vár ránk.

Évtizedes tapasztalatunk azt mutatja, hogy ha valaki szeret meccsre járni, azt nem fogja otthon tartani a livestream, viszont ha nincs élő közvetítés egy sporteseményről, akkor minimális esélye sincs annak, hogy olyan nézőket szerezzen, akik később helyszíni szurkolókká váljanak.

A livestream tehát = esély a növekedésre

Sportközvetítések hozzáadott értéke

Ezzel együtt azonban az élő közvetítések azok számára is hozzáadott értéket kínálnak, akik nem tudnak a helyszínen lenni. Lehet, hogy fizikailag nem jelenhetnek meg, de szellemileg és érzelmileg teljes mértékben ott vannak, és együtt szurkolnak a csapatuknak. És ki tudja? Talán a következő alkalommal ők is ott lesznek a stadionban!

Sportközvetítés gyártás nézőszám
Forrás: liverpooloffside.sbnation.com

Ha csak egy érvet lehetne megfogalmazni azt mondanánk: Látott már pl. Chelsea – Liverpool meccset a tévében? Na és voltak nézők?

Ha több érvünk is lehetnek, akkor ezek lennének azok:

  1. Megnövekedett Exponáltság: A televízió és az internet lehetővé teszi a sportesemény elérését azok számára is, akik nem tudnak személyesen részt venni. Ez milliókkal növelheti a nézőszámot, amely nagyon előnyös a szponzorok és a partnerek számára, akiknek a márkáját így sokkal többen láthatják.
  2. Új Bevételi Lehetőségek: Az élő közvetítés lehetőséget teremt reklámidők, promóciók és partnerségek értékesítésére. Ezen kívül, a közvetítési jogok eladása is jelentős bevételi forrás lehet.
  3. Márkaépítés: Egy profin, magas minőségben közvetített esemény pozitívan építheti az esemény, a csapatok és a sportág hírnevét. A jó közvetítés emlékezetessé teszi az eseményt és hozzájárul a nézők lojalitásának növeléséhez.
  4. Interaktivitás és Tágabb Elérések: Az online közvetítések lehetőséget biztosítanak a nézőkkel való interaktív kommunikációra, például élő chaten, közösségi médiában vagy más platformokon keresztül. Ez tovább mélyíti a kapcsolatot a nézőkkel és újabb nézők megszólítására ad lehetőséget.
  5. Archiválás és Újrahasznosítás: Az élő közvetítésen kívül a felvételek később is hasznosíthatóak promóciós anyagokban, kiemelt pillanatok, összefoglalók készítéséhez, továbbá eladhatóak más platformoknak vagy archiválhatóak későbbi felhasználásra.
  6. Új Technológiák és Innovációk: Az élő közvetítéseknek köszönhetően lehetőség van új technológiai innovációk, mint például a VR közvetítések vagy az interaktív statisztikák bevezetésére, ami tovább emeli a nézői élményt.
  7. A sport és a közösség összekapcsolása: A közvetítés lehetőséget teremt arra, hogy az eseményt olyan emberek is követhessék, akik talán messze élnek a stadiontól vagy nem tudnak személyesen részt venni az eseményen. vagy csak jó prgoram a közös meccsnézés. Ez erősíti a közösségi érzetet és összeköti az embereket. Állítólag legjobb fanok a fotelszurkolókból lesznek.

Tehát kedves rendezvényszervezők, ne féljenek a livestreamtől! A sportközvetítés gyártás nem a stadionok ellensége, hanem egy új eszköz, amely összeköti a szurkolókat a világ minden tájáról. Az igazi szurkolás pedig mindig a helyszínen lesz a legintenzívebb!