Skip to content

Sportközvetítés gyártás a 2023-as Európa Játékokon

A nagy nemzetközi események mindig jó fejlesztési lehetőségek a sportközvetítés gyártás területén. Az Európa Játékok esetében a műsorszórás természetesen az EBU-n (European Broadcast Union) keresztül történik.

Mire készült az European Broadcast Union?

Az EBU tagjai és más, az EBU-n keresztül szerződött műsorszolgáltatók arra készültek, hogy több mint 1000 órányi TV adást és további digitális platformokon elérhető tartalmat biztosítsanak a 2023-as Krakkó-Malopolska Európai Játékokról. Több mint 40 tévétársaság tervezte, hogy legalább részben közvetítik a játékokat. Az EBU nyilatkozata szerint ez az első multisportesemény, ahol ilyen mennyiségű sportközvetítés gyártás van. A műsorszolgáltatók lefedettségén túl a nézők az EBU ingyenesen nézhető europeangames.tv digitális platformján keresztül is követhetik az Európai Játékokat, biztosítva, hogy több mint 1500 órányi élő és igény szerinti tartalom érhető el a világ nézői számára.

A Játékokat mindig komoly érdekődéssel nézik, követik a rajongók, és nem csak a csapatok és sportolók előrehaladása a Paris 2024 felé 17 sportágban, hanem broadcast szempontból is új próbatétel a közvetlen kvótákat vagy rangsorolási pontokat kínáló kisolimpia.

Glen Killane, az Eurovision Sport ügyvezető igazgatója elárulta, hogy ez Eurovision Sport első részvétele az Európai Játékokban, ráadásul eddig nem tapasztalt mennyiségű adást biztosít az EBU tagoknak és partnereinek, piacvezető TV és rádiós és online platformjain.

Az EOC és az Eurovision Sport egyénként tavaly írta alá kizárólagos médiajogi megállapodásukat, az EBU pedig felajánlotta szakértelmét a 2023-as és 2027-es Európai Játékok közvetítésében.

Streaming a sportközvetítés gyártásban

A közvetítéseket nézve tisztán látható, hogy a sportágak előfutamaihoz, kvalifikációs szakaszokhoz más a sportközvetítés gyártási modell, bátran használják az egykamerás gazdaságos megoldásokat, melyeket átvesznek a televíziós társaságok kisebb-nagyobb örömmel. Azt is kimondhatjuk, hogy ez 2023-ban nem okoz nagy problémát, hiszen valószínűleg öt-hat évvel ezelőtt a streamek elkészítése nem tartozott volna bele az EBU dolgaiba, tehát a mostani élők egyértelműen pluszt jelentenek.

Nem feltétlenül egyszerűbb így közvetíteni, hiszen a jónéhány közvetítőkocsis nagyprodukció helyet több tíz egykamerás livestreamet kell összerakni, ami hasonlóan nehéz feladat. Az eredmény overlayeket nem is mindig sikerül működőképessé tenni.

Sportközvetítés gyártás eredménykijelzés hiba
Apró baki: a bírónál 10:8 a scoring grafikán 9:9