Skip to content

Miért fontos az élő internetes műsorkészítés minősége?

Fontos leszögezni, hogy ma már tényleg bárki tud közvetíteni az interneten. Akár a mobiltelefonnal a saját YouTube csatornájára a Facebook Live funkciót használva közvetíteni élőben. Az élő internetes műsorkészítés lehetősége nem kérdés. A minőség és a hatás annál inkább.

Ezért nem hagyhatod figyelmen kívül a minőséget

  • A magas minőségű videók és hangok jobb élményt nyújtanak, ami segít a közvetítés fő üzenetének hatékonyabb átadásában.
  • A minőségi internetes közvetítések lehetővé teszik a szélesebb közönség elérést. A megbízható és stabil streamelés lehetővé teszi az embereknek, hogy világszerte élőben követhessék a fontos eseményeket, konferenciákat, műsorokat és sporteseményeket. Ez a globális elérhetőség lehetőséget teremt az információk megosztására és az emberek összekapcsolására, függetlenül az időzónáktól vagy a földrajzi távolságoktól.
  • Amikor a közvetítések magas minőségben érkeznek, növelhetik a tartalom hitelességét, professzionalizmusát és vonzerejét. Ez elősegítheti a nézettség és a követők számának növekedését, ami hosszú távon növelheti a bevételt és a sikert.

Ezen a két dolgon áll vagy bukik az élő internetes műsorkészítés minősége

Az internetes élőzés minősége mindig ugyanattól a két dologtól függ:

  1. Mennyire jó a videoprodukció, azaz mennyire profi az élő videó gyártása. Ez a videós csapat szakértelmén és az eszközeik minőségén múlik. Alapvető a jó kamera elhelyezés és a jó hangminőség.
  2. Milyen jó az élő adás jelének továbbítása. Ehhez szintén szakértelem és jó hálózati kapcsolat, esetenként műholdas jelátvitel szükséges.
Miért fontos az internetes élő műsorgyártás minősége
Ennek streamnek vajon milyen lesz a hangja?

Minket többnyire akkor hívnak ha például a televízióban látható adáshoz hasonló vagy teljesen azzal megegyező, összetett műsort kell készíteni, amihez több kamerára, meghatározott előírások vagy dramaturgia szerint azok közötti váltásra van szükség, több ember hangját kell közben kezelni és ezzel egyidőben grafikai elemeket, névinzertet vagy sportfeliratot kell megjeleníteni az élőképen.

Persze előfordult már, hogy egy stand-upot vagy egy fős élő bejelentkezést kellett közvetítenünk, sőt vannak sportközvetítések, ahol például az egyszerűség a követelmény, de minden megbízásunkban közös volt eddig, hogy a megvalósításhoz komoly eszközök és szaktudás kellett még akkor is, ha mondjuk a megrendelőnk már meglévő, Facebook LIVE csatornáját kellett használni.

Azoknak, akik színvonalas, professzionális élő közvetítés megoldást keresnek

Az internetes élő műsor képének/hangjának előállítása, szinte teljesen megegyezik egy televíziós produkcióval. Ebben a felfogásban folyamatosan összeállítottunk egy produkciós stábot, amely képes arra, hogy szervezettségében és képi világában tévés megjelenést készítsen. (egy vagy több kamera, operatőrök, élő képvágás, mobil stúdió vagy közvetítőkocsi, alapvető térmikrofonozás és kommentátor rendszer)

A „közvetítés” nevében is jól utal arra a nem elhanyagolható tényre, hogy egy esemény, történet jellemző momentumait hivatott folyamatában átvinni, eljuttatni, közvetíteni a nézőhöz. Az ehhez szükséges kép- és hangtechnikai megoldások eredménye az, hogy ez a feladat mennyire sikerül. Ahhoz, hogy élvezhető (de bizonyos esetekben akár csak egyszerűen értelmezhető) képet kapjon a néző különböző nézőpontokat kell alkalmazni különböző helyekről, amelyekhez különböző kameraállások és ún. plánok tartoznak, amelyeket élő vágással kell egymás után mutatni, hogy kialakuljon a megfelelő képi világ amely tényleg „közvetít”.

A fentiekkel szinkronban természetesen nagyon fontos szerep jut a hangnak, ami a környezeti hangon kívül pl. előadó(k), zene, kommentátor(ok) hangjának továbbítását jelenti. Mi erre is kínálunk megoldásokat.

Élő internetes műsorgyártás eszköz
Egyik video switcherünk közelről