Skip to content

Internetes élő közvetítés technológia

Kíváncsi vagy min alapul az internetes élő közvetítés technológia vagy angol nevén livestreaming? Ebben a cikkünkben érthetően elmagyarázzuk mi a netes élő adás műszaki háttere, egészen a kamerától kezdve a kódoláson át a hálózaton keresztül nézőkig.

Internetes élő közvetítés technológia, röviden streaming

Külföldön gyakorta a streaming szót használják az élő internetes közvetítésre. A streaming angol szó, adatfolyamnak fordíthatjuk leginkább. Bár eredetileg hangátvitelre használták legtöbbet, a korai podcastok vagy internetes rádióadások mellett 1990-ben lett képes a RealPlayer nevű lejátszó stream fogadására. Ekkortájt koncerteket és baseball meccseket közvetítettek live streaming technológiával a ReaNetworks Inc. fejlesztésének segítségével.

Internetes élő közvetítés technológia
Sokat köszönhet az internetes élő közvetítés technológia a RealNetworks-nek

A streaming szó rá is ragadt az internetes élőkép átvitelre, hiszen az tulajdonképpen egy adatfolyam. Az élő internetes közvetítés ma már alapvető dolog, de a rádiózásban, hang közvetítésre több évtizedes hagyománya van. Nemcsak komolyabb televíziós társaságok „sugároznak” online adásokat, hanem előfordul az is, hogy egy eseményt kizárólag a weben keresztül lehet látni. Emellett a mindennapi életünk részévé vált, ezzel a technológiával tudsz Facebook, YouTube élőközvetítést készíteni.

Internetes élő közvetítés fő részei

Egy internetes élő közvetítéshez alapvetően az alábbi technikai eszközökre van szükség:

Legalább 1 db videokamera. Ez adja a képet és hangot, amit közvetíteni szeretnénk. Az egykamerás, „webkamerás” rendszereket mobil tudósítók használják vagy pl. rádióstúdiók élőképét adják ki velük az internetre. Komoly produkciókban, koncertekene vagy sporteseményeken több kamera is üzemel (akár 6-8 is), melynek képeit mobil TV stúdió vagy közvetítőkocsi vezérlőjében állítjuk elő, majd ezt a z élőben vágott adást küldjük tovább. Teljesen mindegy melyik verzió lesz a megoldás, egy képet és hangot előállító eszköz, azaz kamera szükséges.

Internetes élő közvetítés technológia kamerák
Ezekkel a kamerákkal, koncertet és sporteseményeket is tudunk közvetíteni

Videó Enkóder. Egy full HD vagy 4K adás továbítása akkora sávszélességet igényel, hogy azt csak műholdak vagy optikai kapcsolat segítségével lehet továbbítani megfelelő minőségben. Interneten keresztül kizárólag valamilyen tömörítési eljárással tudunk videót küldeni. A video enkóder készülék vagy szoftver alakítja át (kódolja) a kész videojelet olyanra, amit már az interneten keresztül is továbbítani lehet. Ez általában olyan átalakítást jelent, amelyet az enkóder úgy végez el, hogy a minőség ne (sokat) romoljon, figyelembe véve a sugárzáshoz szükséges internetes sávszélességet.

Internetes élő közvetítés technológia része az enkóder
Ez az apró készülék küldi a jelet a médiaszerverek felé

Médiaszerver (Streaming szerver). A rendszer kulcsfontosságú része, ami valós időben fogadja és a nézők számára megsokszorozza, szétosztja az élő adást. Általában komoly hardverek, amelyekhez ráadásul minden néző számára hozzá kell rendelni a megfelelő sávszélességet. A streaming szerver emiatt nagyon nézőszám-érzékeny láncszem.

Internetes élő közvetítés szerver
Lehet, hogy ezen a szerveren van a te videód is?

A hálózat. A XXI. században maga a hálózat is komoly szerepet játszik a műsorok közvetítésében. Maguk az internetszolgáltatók és az általuk üzemeltetett hálózati elemek, hardverek is erősen támogatják az élő videotartalmak „utaztatását”, amivel a föld túloldalára is néhány másodperc alatt lehet livestreamet küldeni. A tartalmak utaztatását az úgynevezett CDN hálózatok segítik.

Nézők. Minden néző az interneten, egy weboldalon vagy mobilapplikáción keresztül keresztül csatlakozik az adáshoz. Az általunk létrehozott adás működik mobilon, tableten, laptopon, asztali számítógépen, de még okostévén is. Operációs rendszereket tekintve pedig platformfüggetlen. (Android, iOS, Windows és Linux is lehet a lejátszó oldalon)

A fentiek nagy része már ott lapul a zsebedben lévő mobiltelefonban, a streaming szerver szolgáltatást pedig adja a YouTube és a Facebook, ám érdemes ismerni a határokat. Itt egy anyagunk arról, hogy mire elég a mobilos élő adás.