Skip to content

Streamelés Zoommal és társaival megoldható?

Zoomal streamelés kérdéskörről szól ez az írásom. Az indító kérdés ebben az ügyben az, hogy lehet-e streamre használni az – ingyenes – konferenciaszoftvereket, mint a Zoom, Google Meet, Teams stb…? Röviden: nem. Bővebben: a szolgáltatás, amit ezek a konferencia szoftverek biztosítanak valóban streaming technológián alapulnak, de teljesen másra valók. Ti vajon jól használjátok?

Streamelés Zoomal: nem biztos hogy egyre gondolunk!

Vágjunk a közepébe! A mostani, ismételten erősen szabályozott COVID helyzetben újra komoly szerep jut az online meeting platformoknak. Egyrészt sokat fejlődtek az utóbbi fél évben (és sokat is kerestek), másrészt egyre több szolgáltatást adnak ingyen. Több alkalommal felmerült a kérdés, hogyan tudják a megrendelőink ezeket a rendszereket „streaming helyett” használni.

Streamelés Zoomal interneteskozvetites helyett
Internetes közvetítés helyett Zoom vagy Teams?

A rövid válasz: sehogy. Mielőtt bárki azt gondolná, hogy üzleti megfontolásból írom ezt, megnyugtatok mindenkit: 10 éve is volt Skype és Google Hangouts, mégis videoprodukciós cégek közvetítették a sporteseményeket. Miért gondolom mégis ennyire határozottan, hogy az online konferenciaszoftver nem való eseményközvetítésre? Azért, mert teljesen másra találták ki. Nézzük csak meg melyek a főbb különbségek.

Mielőtt azonban továbbmennénk muszáj egy téveszmét eloszlatnom az érthetőség miatt: a streaming nem az élő közvetítés definíciója, hanem egy videojel továbbítási technológia, ami az idők folyamán egybeolvadt azzal, amire leginkább használták. Úgy, ahogy pl. ha a Praktikerben az eladónak azt mondod szeretnél egy flexet, odavisz a sarokcsiszolókhoz, pedig a Flex az a cég, aki az első sarokcsiszolót piacra dobta és akkora siker lett, hogy a neve összeforrt az eszközzel. (Akit komolyabban érdekel a főoldalunk piros részében talál egy konkrétabb definíciót streaming témában).

Melyek tehát fő különbségek a konferenciamegoldások és a livestreaming között?

A Zoom, Skype, Google Meet, Teams, WebEx konferenciamegoldások nagy számú résztvevő együttes kommunikációjára, és interakció kiszolgálására készülnek, azaz olyan online megoldást kínálnak, mellyel helyettesíthető a csoportos beszélgetés. Ez az a helyzet, amikor emberek meghatározott, kisebb vagy nagyobb csoportja (pl. munkatársak vagy oktatók és tanulók) úgy kommunikál, hogy elengedhetetlen számukra, hogy lássák és hallják egymást, tudjanak kérdezni, vitázni, meetingelni, ötletelni stb…

Nos, az élő közvetítés nem ez a műfaj. Egy sportközvetítés, élő előadás, koncertközvetítés arról szól, hogy egy adást sok ember néz élőben és nincs interakció. Persze, pl. YouTube vagy Facebook livestreaming közben lehet chatelni, de az maximum valamilyen véleményközlés vagy visszajelzés szokott lenni, illetve a nézők egymás irányába kommunikálhatnak (innen van az egyik lényeges közösségépítő hatás), de semmiképp nem arra való hogy az adás szereplői interaktáljanak.

Figyeld csak meg, ha egy Facebook LIVE alatt arra buzdítanak, hogy kérdezz, mindig csak néhány kérdéssel foglalkozik az előadó, hiszen a válaszok (ha igényesek) jelentősen növelnék a műsoridőt. Másik eset, amikor az előadó megpróbálja fél szemmel követni a chatet és félhangosan, érthetetlenül darálja a kérdéseket, te pedig várod a félbeszakított gondolatmenet befejezését. Talán az utóbbi a nagyobb gáz. (Igaz, van aki azt mondja a Facebook LIVE velejárója, sőt, menő)

Céges Zoom Teams Google Meet helyett livestreaming
Céges Zoom Teams Google Meet helyett livestreaming

A probléma egyébként kettős: nem csak az a gond, hogy nem megfelelő rendszert választanak élő közvetítéshez vagy online konferenciához az emberek, hanem, hogy az előadók többnyire nincsenek felkészülve arra, hogy mit kell csinálniuk.

Hogyan lehet kiválasztani a jó élő internetes közvetítés megoldást?

Ez nagyon egyszerű, hiszen a közvetítések a már fentebb is körülírt két fő csoportba sorolható:

1) Egyirányú közlés/közvetítés, ahol egy éppen zajló (vagy előre rögzített) esemény látható/hallható, esetleg chat lehetőséggel. Ebbe a csoportba tartoznak például a:

  • sportesemények
  • színházi előadások
  • koncertek
  • misék
  • céges bejelentések

Ezekben az esetekben legjobb választás, ha egy hagyományos streaming felületen kerül „sugárzásra” az adás, és az adást (magát a videót) egy megfelelően képzett produkciós cég készíti.

Zoomal streamelés helyett néha jobb a livestreaming produkció
A Zoom, Teams konferenciát is lehet profin csinálni

2) Csoportos esemény, ahol fontos, hogy olyan interakcióra legyen lehetőség, ahol fontos folyamatosan látni és nézni a nézőket. Ide tartoznak a:

  • céges meetingek, brainstormingok
  • edzés, ahol az edzőnek látnia kell a tanítványait
  • Oktatás, ahol folyamatosan figyelni kell a tanulókat

Ebben az esetben valamilyen konferenciarendszert érdemes választani, ahhoz értő szakemberekkel, illetve céges rendszereknél a helyi IT is nagymértékben szabhat feltételeket.

Természetesen keverednek is az élő online közvetítés megoldások esetén felhasznált technológiák, egyrészt, mert az események gazdái igyekeznek költséget csökkenteni és mély, precíz technikai tudás hiányában könnyedén gondolják, hogy pl. a Google Meet helyettesíti a streamelési feladatokat (majd később rájönnek, hogy ahhoz bizony minden nézőt meg kell hívni az adott Google Meet eseménybe, hiszen azt meetingekre találták ki).

Velünk a fordított eset is megtörtént, amikor céges, meglévő infrastruktúrához kell alkalmazkodnunk, mert pl. a vezérigazgató nem a laptop webkamerájára és mikrofonjára akarja bízni, hogy az évértékelő beszéde jól fog-e megjelenni, így a videoprodukciót ránk bízzák – teljesen jogosan és eddig teljes megelégedéssel.

Céges Zoom Teams Google Meet profin
Céges Zoom Teams Google Meet képe és hangja is lehet profi