Skip to content

Kézilabda sportstream gyártás highlights videóval és interjúkkal

Sportstream gyártás szolgáltatásunk keretén belül sokadik kézimeccset streameljük. Nem csak normál működésünk eredményeképp közvetítünk kézilabdát, néha akkor is gyártunk élő kézimeccset, ha a tévétársaságok nem tudnak műsoridőt biztosítani egy kézimeccsnek, de a szervezők, csapatok szeretnék kiszolgálni szponzorokat és a nézőket. Végül is az ok ilyenkor már nem számít, inkább a feladat: az MTK-Vasas Magyar Kupa meccse esetén mi készítettük a streamet erről a kézilabdameccsről, 5 kamerával, sportfelirattal, visszajátszással, a meccs végén highlights videóval és interjúkkal.

Streamelés vs sportstream gyártás

Mi a sportstream produkcióinkat is szeretjük tévés szinten megoldani. Ráadásul a kézilabda rettentő gyors sportág, így az egykamerás minimál streaming helyett a klasszikus, teremsportágaknál megszokott kameraterv alapján hoztunk le a meccs közvetítését 5 kamerával, annak érdekében, hogy több szögből is rálássunk az akciókra. Ilyenkor minden kamerának megvan a szerepe, amit nem mi találunk ki, hanem az évtizedeken keresztül összegyűjtött broadcast tapasztalatok alapján elkészülő „tv-production requirements” és hasonló dokumentációk írják elő. Nagy nemzetközi mérkőzéseknél nem ritka a 11 kamerás közvetítés, amit pl. az EHF broadcast tervében közöl. Azt is előírják, hogy milyen grafikával és milyen szabványos adatokat kell megjeleníteni az élő közvetítésben.

Kézilabda sportstream gyártás kameraterv
Az EHF 11 kamerát írt elő a Champions League 2021/2022 szezonra

Ha néztél már egykamerás streaminget, akkor biztos láttad már, hogy streamelős ember vagy egy totálképet mutat végig és kövti a labdás, amin igazából semmit nem látsz, vagy próbálja zoomal és gyors mozgással bepótolni a többi kamera hiányát, ami nagyon más élmény.

Highlights és interjúk streaming produkcióban?

Sportközvetítéseknél hozzászokhattunk, hogy a mérkőzések alatt, ha van rá elég idő, megmutatják az addigi legjobb jeleneteket, gólokat egy – akár – zenés kisvideó formájában. Ez nyilván a közvetítőkocsikban lévő komoly technológiával és személyzettel könnyedén megy, azonban a kisebb olcsó videós megoldásoknál nincs rá eszköz vagy ha van is valamilyen megoldás azt egyetlen ember kezeli, akinek ezerfelé kell(ene) figyelnie. Az egykamerás kezdő streamlésekben pedig ez nem is opció.

A mi sportstream gyártás szolgáltatásunknak a meccsvégi highlightsvideó is része, hiszen a hitvallásunk szerint a közvetítés csatornája nem kell, hogy adástechnikai paramétereket is meghatározzon, azaz, mi pont azokat a megoldásokat alkalmazzuk, mint amihez a tévénézők hozzászoktak. Ez tudja kiemelni a te közvetítésedet is az amatőrstreamelések közül. Hasonló élő közvetítés sajátosság a meccs végi interjúkészítés is, amiben leginkább a floormenedzsernek és a kommunikációs rendszernek kell jónak lenni, hogy ott azonnal össze tudja szervezni, hangolni a produkciós stáb munkáját és össze tudja vadászni az alanyokat, akik amúgy éppen dühösek vagy eufóriában vannak és nem feltétlenül az interjú az álmuk.