Skip to content

Netes közvetítés egy kamerával

Az internetes élő közvetítésre mindig úgy érdemes gondolni, mint egy videó vagy TV felvételre, amit a végén az interneten keresztül juttatunk el valós időben arra a felületre – általában egy weboldalra – ahol a nézők élőben nézhetik az „adást”. A profi netes közvetítés általában komplett stábot, (operatőröket, világosítást, adásrendezőt) igényel, ám erre nem mindig van lehetőség. Van amikor a reakcióidő vagy a rugalmasság, mobilitás igénye egyszerűen nem teszi lehetővé, hogy nagy stábok mozogjanak és inkább egy azonnali, gyors megoldásra van szükség pl. egy kamerás közvetítő szettre egy helyszíni bejelentkezéshez.

netes közvetítés

Mire elég az egykamerás netes közvetítés?

Ez a megoldás persze – összehasonlítva egy teljes, többkamerás produkcióval – nem képes az esemény 100 százalékos leképezésére, de jó néhány olyan szegmens van, ahol nem is ez a fő követelmény, például az elektronikus hírgyűjtés vagy szeminárium műfaj.

A több kamerás közvetítés hiányosságai akár a megjelenést biztosító felületen pótolhatók, hiszen a lejátszó közvetlen környezete alkalmas többféle kiegészítő információ közlésére akár szinkronban vagy az élő közvetítéstől függetlenül. Ezekkel a kiegészítő megoldásokkal például interakciót valósíthatunk meg vagy eredményeket közölhetünk, de másodlagos kijelzőként akár egy prezentáció is futtatható az élőkép mellett.

Hagyományos televíziós műsorhoz hasonlítva tehát az online élő közvetítés jóval flexibilisebb és interaktívabb lehet. Egyúttal a közvetítés videó produkciója által hordozott információ vagy épp annak hiányossága megtámogatható külső eszközökkel.