Skip to content

Az első 4K UHD adás interneten keresztül

2014 május 7-én mérföldkövet lépett az internetes élő közvetítés technológia. A live streaming, más néven webcasting, ami valamikor régen a webkamerázással kezdődött, majd az igényes szolgáltatók által valódi műsorokat gyártani képes technológiává fejlődött, most ismét nagy lépést tett meg. Ez pedig az UHD felbontású streaming, amivel az eddigi full HD felbontású (1920 x 1080) adatfolyam közel négyszeresével lehet internetes élő műsort készíteni.

Az online világban élünk, ahol a technológia folyamatosan fejlődik, és új lehetőségeket kínál számunkra. Az egyik ilyen lehetőség az UHD (Ultra High Definition) adás interneten keresztül, amely lehetővé teszi számunkra, hogy élvezhessük a magas felbontású műsorokat otthonunk kényelmében.

Interneten keresztül ez volt az első UHD adás

Május 7-én este 18:30-tól a Bécsi Állami Opera megvalósította ezt az innovatív technológiát a Nabucco operaelőadásával. A Samsung Smart TV tulajdonosok, akik rendelkeztek a megfelelő alkalmazással, 14 € (kb. 4.300 Ft) ellenében élőben nézhették meg ezt a remekművet 4K Ultra HD felbontásban.

Az UHD adás interneten keresztül lehetővé teszi, hogy az operaelőadásokat az operaházon kívül is élvezhessük. Az első ilyen online élő közvetítés 2014. május 7-én volt, és Giuseppe Verdi Nabucco című dalszínművét mutatták be Placido Domingo főszereplésével.

Az élő adás megtekintéséhez szükség van egy Samsung 4K Ultra HD Smart TV-re, amelyen fut az alkalmazás. Az UHD adás HTTP-n dinamikus adaptív bitsebességgel továbbított stream lesz, amelyet HEVC (H.265) tömörítésű technológia alkalmaz. Ez a technológia lehetővé teszi a magas felbontású műsor élvezetét, mivel a dekódolást ezek a TV-k támogatják.

Az operaelőadás elkészítéséhez a Sony PMW-F55 CineAlta 4K kameráit használták, és a 4K Ultra HD műsor valósidejű előállításának és kódolásának videofeldolgozó szoftverét az Elemental Technologies fejlesztette. Az Ooyala pedig a 4K bitfolyamok menedzselésében kapott feladatot, hogy biztosítsa a tökéletes minőséget és élvezetet az online nézők számára.

4K UHD adás interneten keresztül Sony kamerával
A 4K UHD adás ilyen Sony kamerákkal készült

Az UHD adás interneten keresztül egy új dimenziót nyit az élő műsorok és események megtekintésében. A magas felbontású kép és a lenyűgöző hangzás valósághű élményt nyújt a nézőknek, mintha ott lennének az eseményen. Az ilyen technológiai fejlesztések a televíziózás jövőjét jelentik, és egyre többen választják az UHD adást az online platformokon keresztül.

Az UHD adás interneten keresztül olyan lehetőségeket teremt, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak. A magas felbontású tartalom élvezetéhez már csak egy jó internetkapcsolat és egy kompatibilis eszköz szükséges. Így az otthonunk kényelméből is élvezhetjük a legjobb minőségű műsorokat és élő közvetítéseket. Egyetlen hátránya talán, hogy hatalmas sávszélességet igányel.