Skip to content

Netes élő közvetítés akciókamerába építve

A Liquid Image igazán profi a búvárszemüvegekbe vagy síszemüvegekbe épített akciókamerák terén. De a 2015-ös CES kiállításon az élő közvetítéssel ellátott akciókamera volt a fejlesztésük célkeresztjében. Itt mutatták be az új, Ego LS kamerájukat. mint actioncam nem hoz kívülről semmi újat, hiszen a GoPro HERO – véleményem szerint – kissé fantáziátlan, de annál egyszerűbb felépítését mutatja: szögletes, téglatest ház, az egyik szélén optika, a másikon meg LCD kijelző. Az újítás azonban nem is kívül, és igazából nem is a felbontásban vagy bitrátában keresendő, hanem abban, hogy az Altair Semiconductor által gyártott interface-szel 4G-n és Wifi-n keresztül netes élő közvetítést tud a kamera minden kiegészítő nélkül.

élő közvetítés akciókamerába építve

Létezik már pár ilyen kamera a piacon, amibe a live streaming opció be van építve, de akciókamerában ez az első, amivel találkoztunk. A stream felbontása WQVGA (400×240), ami a mai világban elég gyér, még akkor is, ha Low, Medium és  High bitráta beállítások lehetségesek, azonban akciókameraként elhelyezve pl. egy síversenyen minden egyes versenyzőre érdekes élményt adhat. Kis bökkenő, hogy maximum 60 perc adásra képes a kütyü.

Az akciókamerák korunk egyik legkiválóbb technológiai eszközei, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy elképesztő és látványos felvételeket készítsenek extrém sportoktól a mindennapi kalandokig. Az élő nézetű (live view) funkcióval rendelkező akciókamerák újabb dimenziókat nyitnak meg ezen a téren.

Elsőként, az élő nézet nagyszerű eszköz a beállítások optimalizálásához és a kívánt kép eléréséhez. Az akciókamerák gyakran nehezen hozzáférhető helyeken vannak, mint például egy sísisakon vagy egy drónon. Az élő nézet lehetővé teszi, hogy pontosan lássuk, mit rögzít a kamera, anélkül, hogy le kellene venni azt a helyéről.

Másodsorban, az élő nézet funkció remek lehetőségeket kínál közösségi média tartalmak számára. Az élő közvetítések népszerűsége töretlen, így akár extrém sporteseményeket, utazásokat vagy akár koncerteket is közvetíthetünk barátainknak és követőinknek, miközben a kamera rögzíti a látványos felvételeket.

Harmadsorban, az élő nézetű akciókamerák a biztonsági megfigyelés területén is hasznosak lehetnek. Akár otthonunkban, akár üzletünkben használjuk őket, az élő nézet funkcióval azonnal láthatjuk, mi történik, és szükség esetén azonnal reagálhatunk.

Végül pedig, az élő nézetű akciókamerák kiválóak oktatási célokra is. A kamera képét közvetítve a tanulók láthatják, hogyan kell megfelelően végrehajtani egy adott tevékenységet – legyen az szörfözés, hegymászás vagy akár repülőgép vezetés.