Skip to content

6 közvetítőkocsi használati tipp rendezvények szervezőinek

Közvetítőkocsi: A videoprodukció svájci bicskája

A közvetítőkocsi, ez a mobil videoprodukciós egység, sokkal több, mint egy egyszerű jármű. Valójában egy svájci bicska a videoprodukció világában, amely számtalan lehetőséget kínál a sporteseményektől kezdve a híradókon át egészen a vállalati rendezvényekig. De mielőtt továbbmennénk, ismételjünk egy kicsit:

Miért éri meg közvetítőkocsival dolgozni?

  1. Sokoldalúság: A közvetítőkocsi nem csak egyetlen feladat elvégzésére alkalmas. A videobírói funkcióktól kezdve a felvezető közvetítéseken át egészen az open stúdió vezérléséig, szinte bármilyen videoprodukciós igényt kielégít.
  2. Költséghatékonyság: Ahelyett, hogy minden egyes produkcióhoz külön eszközöket és stábot kellene bérelni, a közvetítőkocsi mindent egy helyen biztosít. Ez jelentős költségmegtakarítást eredményezhet, különösen kisebb produkciók esetében.
  3. Mobilitás: A közvetítőkocsi oda megy, ahol szükség van rá. Ez különösen előnyös olyan eseményeknél, amelyek nem stúdiókörnyezetben zajlanak, például sportesemények vagy szabadtéri koncertek.
  4. Professzionális minőség: A közvetítőkocsikban található csúcstechnológiás eszközök garantálják a kiváló kép- és hangminőséget, ami elengedhetetlen a professzionális videoprodukcióhoz.
Közvetítőkocsi használati esetek

Íme 6 broadcaster tipp, amire tuti nem gondolt még eddig:

A közvetítőkocsi nem csupán egy közvetítési eszköz, hanem egy multifunkcionális videoprodukciós egység. Íme néhány példa arra, hogy mire használható még:

  • Videobíró (VAR): Lassító, visszajátszó rendszerünkkel a legkülönbözőbb sportágaknak tudunk videobíró szolgáltatást nyújtani. Akár meglévő tévés produkció kameráinak jeléből, akár teljesen független, általunk kihelyezett remote kamerarendszer képét irányítva és feldolgozva tudunk videobíró képet előállítani, melyhez monitorokat, és interkomot is adunk a kezelőkkel való megfelelő kommunikációhoz. Rendszerünkkel megoldható a lassított, gyorsított visszajátszás, frame-enkénti léptetés, valamint a kameránkénti rögzítés mellett az incidensek külön videóba exportálását is megoldjuk.
  • Felvezető közvetítések: Olyan hosszabb sporteseményeknél melynek pl. a döntőit tévé közvetíti a felvezető, kvalifikációs vagy utánpótlás részeinek közvetítését költséghatékonyan meg tudjuk oldani, mielőtt még a “tévések” kitelepülnek, így a csúcseseményhez közeledve egyre magasabb szintű közvetítést kaphat az esemény.
  • Mobil FOH (Front of House): Videotechnikai eszközparkja miatt kiválóan alkalmas ideiglenesen kitelepült videós és rendezvény-IT technikai állásnak.
  • Médiateam-kocsi: Rugalmas belső felépítése miatt kisebb híradós stáb vagy eseménymédia csapat is dolgozhat benne. Hűthető, fűthető, monitorokkal, székekkel, asztallal, internettel, hálózattal ellátott, kényelmes munkahelyet biztosít vágóknak, fotósoknak, szerkesztőknek, riportereknek.
  • Kétpályás közvetítés: Technikai adottságai és műszaki felépítése miatt arra is alkalmas, hogy egyszerre két kameraparkkal, két különböző helyszínről készítsünk teljes értékű adást. (Pl.: két egymás melletti sportpálya)
  • Open stúdió vezérlés: Sok esetben az openstúdiók mérete nem teszi lehetővé a kitelepülést és a gyártást ki kell egészíteni. Erre a feladatra kiválóan alkalmas közvetítőkocsink: kis mérete nagy tudással párosul.