Skip to content

Médiaszerver ingyen. Létezik ilyen?

Médiaszerver ingyen? Röviden: nem létezik. Lehet hogy úgy tűnik hogy egy szolgáltatás ingyenes, vagy éppen a szolgáltatás igénybe vevőjének nem kell fizetnie, de mi még nem találkoztunk olyan média megoldással amelyet ellenszolgáltatás nélkül üzemeltetne valaki. Sok megoldás létezik arra, hogyan lehet összekapcsolni a digitális tartalmakat, közvetítési jogokat, reklámozást úgy, hogy az végül megfinanszírozzon egy élő produkciót. Ebből a legegyszerűbb és legelterjedtebb ha a tartalom popularitását, vonzerejét használják ki reklámcélokra és a reklámozóktól szedik be a pénzt.

Mikor ne használj ingyenes médiaszervert

Egyik oldalunkon tisztáztuk már, hogy mi is az a médiaszerver, de most elég csak annyit tudni, hogy minden olyan multimédia szolgáltató, mint a YouTube vagy akár a Facebook médiaszerevereket üzemeltet a feltöltött videotartlamak nézhetővé tételéhez. A technológia ugyanazon a háttéren nyugszik, mint az élő adások kiszolgálója, mert az elv amivel a videót továbbítják ugyanaz: streming technológia.

Az élő streaminget biztosító szolgáltatók, mint a YouTube, Facebook, Twitch, Vimeo, Dacast) vagy kéretlenül öntik a nézőkre azokat a felugró reklámokat, adás elején, közepén, végén megállíthatatlanul lejátszódó reklámvideókat, amelyek igyekeznek relevanciában lenni az adás tartalmával és közben begyűjtik az „anonim” adataidat vagy komoly pénzt kérnek azért, hogy élő adást indíthass náluk.

Így fordulhat elő az ingyenes megoldásoknál, – azon túl, hogy egy méretes logót is kapunk a kimenő képünkre – hogy az élő internetes adás közben pl. a konkurens cég reklámját kénytelen nézni az néző. Ez igen kellemetlen és finoman szólva nem igazán hatékony. Valószínűleg ezért van az, hogy üzleti jellegű adások szinte kizárólag fizetős megoldásokkal készülnek.

Ezért a hirdetésért bizony más kapja a pénzt. Főleg akkor gáz ha ez a Foodora streamje lenne.

Mikor van a médiaszerver ingyen?

Ezzel együtt az is igaz, hogy bizonyos típusú adásokra kiválóan alkalmasak az ingyenes streaming szerverek: hobbi, szórakozás, szociálmédiás célt szolgáló esetekben vagy pl. rádióadások stúdió-webkamerái képének, vagy hosszan tartó tudományos, ismeretterjesztő célú élőkép továbbítására, azaz minden olyan esetben, ahol a reklám-automatizmus, logózás és ingyenes szerver használatával vállalt korlátok (bitráta, nézőszám, tárterület) nincsenek káros hatással az imidzsre, adott márkanévre, nem keltenek hiteltelenséget.

A mi technológiánk alkalmas arra is, hogy akár meglévő, bejáratott, szociálmédiás céllal létrtehozott, ingyenes streaming szolgáltatóra küldjünk ki profi, többkamerás adást.