Skip to content

Ingyenes livestreaming app gyorstalpaló home-office élő adáshoz

Te is otthon maradtál? Ez nem akkora baj. Ma a koronavírus miatt mindenki távolról dolgozik, virtuálisan van jelen, azt is mondhatjuk, hogy nagy divatja a távdolgoknak. A XXI. századi technológiától elvárható, hogy korrektül támogassa az online meetingeket, videokonferenciákat, még akár ingyen is. Jól jönne egy ingyenes livestreaming app? Szerencsére rengeteg free eszköz, szoftver van, ami lehetővé teszi, hogy otthonról meetingezz. Akár a Facebook, Google szolgáltatásait is használhatod, de Skype is jó alternatíva akkor, ha többen akartok élőben együtt lenni. A YouTube LIVE és Facebook LIVE, akkor jó választás, ha egyedül akarsz több száz vagy több ezer emberhez szólni.

De mi van, ha olyan online előadást szeretnél otthonról tartani, ami úgy profi ha egy prezentációt vagy videót is bejátszanál? Akár úgy, hogy egy kis képben látsszon továbbra is az élő képed.

Melyek is lehetnek ezek az esetek?

 • oktató vagy és online kell oktatnod létező Power Point tananyagból,
 • cégvezető vagy és online meetinget tartasz, ahol kötelező elem a prezentáció,
 • tanácsadó vagy és az előadásaidra jelentkezőket nem akarod cserben hagyni (és visszafizetni a pénzüket)
 • eddig egy mobillal élőztél, de lépnél már egy szintet, hogy jobb előadást tarthass,
 • soha nem élőztél, de úgy érzed számodra most van itt az idő, hogy betörj az online előadás bizniszbe.

Mi ezt a feladatot közvetítőkocsinkban vagy a mobilstúdiónkban lévő eszközökkel oldjuk meg, de amikor egy laptopod van erre a feladatra és kezdő vagy…

jól fog jönni ez az livestreaming app, amivel élő előadást tarthatsz úgy, hogy közben az adásba kapcsolhatsz a számítógépeden lévő tartalmakat is. Ez az OBS Studio.

Ez az applikáció egy nyílt forráskódú, teljesen ingyenes livestreaming app és videorögzítő szoftver. Az OBS-sel olyan közvetítést csinálhatsz, amiben válthatsz a webkamerád, képek, videók és más jelforrások között vagy akár létrehozhatsz picture in picture elrendezéseket. Ezen felül, ha pl. nem vagy biztos az internet csatlakozásod megbízhatóságában, akár le is rögzítheted későbbi újrafeltöltéshez.

A cikket egyébként Tóth Krisztina, Európa-bajnok asztaliteniszezőnk ihlette. Ő keresett meg a minap, hogy milyen megoldást tudnék neki javasolni arra, hogy Németországból, ahol edzőként dolgozik és most szintén home-officeban van, hogyan tudna edzőknek online előadást tartani prezentációval.

Ingyenes livestreaming app, az OBS – telepítés

A szoftvert a fejlesztők oldaláról https://obsproject.com/hu töltheted le az operációs rendszerednek megfelelő Windows10, Mac OS és Linux verzióban a lap tetején lévő gombokra kattintva. A 70kB-os telepítő indítása után a szokásos telepítőt kell indítani és pár kattintással 1 perc alatt üzemkész az app.

első indítás

Ha jól csináltál mindent ez a kép vár az első indításkor. Az OB Studio ezzel az egyszerűsített elrendezéssel indul, ami az egyszerűbb feladatokhoz tökéletesen megfelel. Maga a működés is rém egyszerű, pár kattintással minden beállítható. Ezzel a gyorstalpalóval a következőket fogod tudni megcsinálni:

 • Látszani fog a webkamerád képe.
 • Adásba tudsz tenni egy Power Point vagy Keynote prezentációt.
 • Adásba tudsz tenni egy gépeden lévő videót.
 • Mindezeket élőben tudod közvetíteni a Facebookra.
 • Az adást a stream-től függetlenül le tudod rögzíteni a gépedre.
OBS Studio ingyenes app első indítása

Az online előadásod jelenetének összeállítása

Most, hogy extrém gyorsan akarsz felmutatni valamit a mostani helyzetben rémesen egyszerűen egy jelenetben fogjuk megoldani egy webkamera kép + hang és egy PowerPoint prezentáció közvetítését. Ehhez a bal alul lévő Források blokkot fogjuk használni., amivel e jelenleg egyetlen Jelenet képét fogjuk összerendezni, azaz felvesszük a forrásokat. A források azok a konkrét dolgok, (webkamera képe, gépeden lévő videók, képek) amiket szeretnéd, hogy látsszanak a élő adásban. Ha minden jól ment eddig, bal alul ezt látod.

Az online előadásod jelenetének összeállítása

Webkamera hozzáadása

A webkamera felvételéhez a Források blokk alján lévő + jelre kell kattintanod, majd listából kiválasztani. A webkamera egy videorögzítő eszköz, így ezt kell választanod. A felugró ablakban érdemes elnevezni. Legyen a neve mondjuk „Kamera”. Ha ez kész a következő ablakban már látod a webkamerád képét rengeteg beállítással, aminek most nincs jelentősége, csak nyomj egy OK-t.

Ha jól csináltad, az OBS képén az egyik sarokban megjelent a webkamerád képe egy piros keretben. Ez most hagyd így, majd később beállítjuk a méretét és helyzetét. Sokkal fontosabb, hogy hangod is legyen. Az OBS Studioban a webkamera mikrofonját külön fel kell venni a források közé. Ha nincs mikrofon a webkamerádban vagy laptopodba dugott headsetet használsz, akár annak a mikrofonját is forrásként felveheted.

Kattints a Források blokkban a plusz jelre, majd a Bementi hangrögzítőre. Adj nevet a hangeszköznek, pl. Webkamera hangja és nyomj OK-t. A következő ablakban választhatsz a hangeszközök közül. Válaszd ki a számodra megfelelő mikrofont és nyomj ismét OK-t. Ha mindent jól csináltál ez az eszköz is bekerült a források közé és megjelent a Hangkeverőben, ahol a kivezérlés jelző a hangod ütemében mozog. Ha hangosan kiabálsz talán a piros mezőbe is eljut a csík. Az adás alatt próbálj meg a zöld mezőben maradni. Ha néha a sárgába jutsz az sem baj.

Előfordulhat bizonyos típusú webkameráknál vagy laptopba integrált kameráknál, Apple gépeken, hogy ez a lépés kihagyható, mert a webkamera hozzáadásakor annak lesz hangja is. Ha a mikrofon hozzáadása előtt a kamera hozzáadása után a Hangkeverőben a kivezérlésjelző a hangodnak megfelelően ugrál akkor nem kell mikrofont felvenni a források közé.

Webkamera hangjának hozzáadása élő közvetítéshez OBS Stúdióban
Webkamera hangjának hozzáadása élő prezentációhoz OBS Stúdióban
Webkamera hangjának hozzáadása élő prezentációhoz OBS Stúdióban kivezérlésmérővel

Trükk a prezentáció betöltéséhez az OBS-be

Ahhoz hogy a prezentációdat be tudd játszani élőben, azaz be tudd tölteni az OBS-be forrásként egy egyszerű trükköt kell alkalmazni, amiről itt írunk: https://interneteskozvetites.hu/trukk-prezentacio-bejatszasahoz-az-obs-studioban/

Ha megvannak a diák képei fel kell venni azokat a források közé. Az egyszerűbb módszer a Drag & Drop, de a mostani OBS verzióban ez sajnos csak akkor működik, ha a képek kiterjesztése kis betűvel van írva. Tehát vagy átnevezed a diák kiterjesztését JPG-ről jpg-re vagy egyesével teszed a forrásba. Ha átnevezed a fájlok kiterjesztését nyugodtan ugord át az erről szóló részt.

Egyesével

Ha gond a kiterjesztés átnevezése, akkor a Források blokkban annak a bal alsó sarkában kattints a plusz jelre, majd választ a Kép forrástípust. A felugró ablakban adj nevet a képnek. (Ez nem fogja átírni a fájl nevét az eredeti helyen, de ezt fogod látni a forráslistában. Lehet Dia1…2…3 stb… Akár beszédesebb nevet is adhatsz neki, amiről jobban ráismersz a diára.) Elnevezés után nyomj OK-t, majd a következő ablakban tallózással választ ki a kívánt dia képfájlt majd ismét OK. Jó hír, hogy az OBS megjegyzi az elérési útvonalat és innentől már nem kell a mappa kiválasztásával foglalkozni.

Kép forrás hangjának hozzáadása élő prezentációhoz OBS Stúdióban
Kép forrás elnevezése élő prezentációhoz OBS Stúdióban
Kép forrás betöltése élő prezentációhoz OBS Stúdióban

kiterjesztés Átnevezés után Drag & drop

Átnevezés után csak húzd be a mappából a képeket a Források blokkba.

Élő közvetítés applikáció kép behúzása online prezentációhoz

Bármelyik módszert is választottad valami hasonlót kell látnod, a saját diáiddal. (Én 16:9 arányú diákat használtam, lehet, hogy nálad a diák 4:3 arányúak, ha egy régebbi prezentációt vettél elő.) Itt az idő arra, hogy elrendezzük a képet, amit a nézőid fognak látni. Létre fogunk hozni egy olyan elrendezést, ahol a webkamera képe és a prezentáció diái is látszanak, amit közben válthatsz is. Emellett leellenőrizzük a mikrofonhangot is.

Kezdjük a webkamerával. Jelenleg sehol nem látszik. Ennek az az oka, hogy a Források blokkban mindig a legfelső forrás látszik (mitha mondjuk papírlapok lennének egymásra rétegezve), tehát a webkamera forrást felülre kell tenni. Ez simán egér húzással megy. Máris ott vigyorgunk a bal felső sarokban. A webkamera képét tetszőlegesen bárhová húzhatod és a méretét is tetszőlegesen állíthatod. (Próbáld a sarkainál lévő bogyókat használni, hogy a méretarány ne változzon.)

Most az a helyzet, hogy a webkamera képe kitakarja a dia egy részét, tehát a dia méretét is kisebbre kell venni. A diákra is érvényes a rétegezési elv, tehát a webkamera forrás alatti első diát alakítsuk, mert az látszik.

Ingyenes live prezentáció applikáció élőkép összeállítása

Amint elkezdjük összehúzni a dia méretét látszani fog alatta a következő, de ez most nem baj, csak a felső két réteggel foglalkozz, hogy az jól nézzen ki.

Tipp: ha zavar mégis a többi forrás, ki tudod kapcsolni őket a nevük melletti kis szemmel.

Én most egy ilyen kicsit átlógós elrendezést választottam. Összességében érdemes pici képet és nagy prezentáció méretet beállítani, hiszen nagyjából ez a fontossági sorrend.

Ingyenes live prezentáció applikáció élőkép PiP összeállítása

Ne feledd a többi dia még eredeti méretű, még akkor is ha épp ki van kapcsolva és nem látszik. Egy egyszerű mozdulattal a már beállított dia méreteit át tudod másolni a többire: Jobb gombbal az aktív diára kattintva válaszd a menüből az Alakítás másolását, majd a Források blokkban az összes többi diát kijelölve és azokon együttesen szintén jobb gombot nyomva az Alakítás menü Átalakítás beillesztése pontot kell használni. Többszörös kijelölésre minden Windows-os mutatvány működik. (Crtl+katt vagy egérrel kijelölés)

Ingyenes élő közvetítés szoftver előadó prezentáció méretének beállítása

Ha ez sikerült, akkor minden dia egymás alá került és ha visszakapcsolod őket a kis szemmel, akkor is csak a legfelső dia fog látszani. Egyúttal ezzel a módszerrel tudod adásba kapcsolni a diákat.

Ha nem tetszik a fekete háttér azokon a részeken ahol nincs tartalom (se dia, se prezentáció) egyszerűen készíthetsz egy világosabbat (igazából bármilyen színűt) Mielőtt elkezdenél rózsaszínben vagy más intenzív színben gondolkodni, gondold át, mennyire vonja el a figyelmet a lényegről. A hátteret egy újabb forrás felvételével tudod megoldani. Vegyél fel a szokásos módszerrel egy Színforrást, adj neki nevet, (pl. Háttér) válaszd ki a színét a Szín kiválasztása gombnál. A halványszürkét javaslom, ami mindössze a jobb oldal csúszka kicsit lejjebb húzását jelenti. A szín kiválasztása után nyomj okét és a források között legfelül megjelenő hátteret húzd legalulra.

Ingyenes élő közvetítés szoftver előadó prezentáció hátteráének beállítása
Ingyenes élő közvetítés szoftver előadó prezentáció hátterének elnevezése
Ingyenes élő közvetítés szoftver előadó prezentáció szürke háttér beállítása
Ingyenes élő közvetítés szoftver előadó prezentáció szürke háttér színbeállítása
Ingyenes élő közvetítés szoftver előadó prezentáció Picture in Picture

Így tudsz a diák között lépkedni az OBS studioban

Az adás alatt a diákat neked kell be- és kikapcsolni a korábban már használ kis szemekkel, melyek a Források blokkban a források nevei mellett vannak. Ha készen vagy mindennel mehet a főpróba. Íme az egyszerű forgatókönyv: A webkamera, annak hangja és a diák mind aktívak. a diaváltás pedig úgy történik, hogy minden újabb diánál az „elhasználtat” kikapcsolod, mire megjelenik a következő. Ez persze csak abban az esetben működik, ha sorrendben vannak a diáid/forrásaid.

Tipp: Ha nem sorrendben haladsz akkor a legegyszerűbb módszer, ha a következő diát az aktuális fölé húzod egérrel.

Ha ez megy, javaslom csinálj egy igazi főpróbát és vedd fel az előadásodat. Ehhez beállítjuk a felvétel néhány paraméterét.

Előadásod videofelvételének beállítása

Az OBS Studio-ban jobb oldalt alul a Vezérlés blokkban a Beállítások menüben érdemes pár dolgot beállítani. Alaphelyzetben is jók a beállítások, de én pl. nem szeretem a dokumentumok közé menteni a videókat. A Kimenet fülön a Rögzítés szekcióban tudod tallózással beállítani a felvételek rögzítésének helyét. A többit csak akkor állítsd át, ha tényleg szükséges, például ha nem mkv formátumba szeretnél rögzíteni vagy a steramtől eltérő minőséget szeretnél felvenni (Általánosságban minél jobb minőségben szeretnél streamelni és rögzíteni annál erősebb gép kell. Az OBS felvétel-alapbeállítása valószínűleg átlagos laptoppal is működik.)

Élő előadásod videofelvételének beállítása
Élő előadás videofelvétel paraméterek beállítása

Ha kész vagy mehet az első felvétel. A jobb alsó vezérlés blokkban nyomd meg a Felvétel indítását és kezdd el az előadást. Legalább az első pár diát csináld végig, szokd meg a kezelést. Nézd meg, hogy mi lett a végeredmény. A rögzített videót a fentiekben beállított Felvétel hely mellett beállított mappában találod. Itt egyből kiderül a géped lejátssza-e a beállított felvételi formátumot. Ha nem akkor próbáld mp4-re állítani, az be szokott válni. Ha minden működik készen állsz az első élő online prezentációra.

Vigyázat! Élő online prezentáció következik

A videofelvételhez hasonlóan itt is van pár olyan beállítás, ami valószínűleg nálad is jól működik. Azt javaslom a jobb alsó Vezérlés blokkban a Beállítások menüben a Stream fülön a Videó bitsebességét állítsd 1500 Kbps-re, a Kódolót „Szoftver (X264)”-re, az Audio bitsebességet pedig 128-ra. A bitsebesség növelésével egyre jobb kép- és hangminőséget tudsz elérni, de ezzel párhuzamosan erősebb internet és gép kell hozzá. Ha akadozna az online prezentációd, akkor próbáld még lejjebb venni a bitsebességet.

Online streaming beállítások

Zárójeles rész

Alapvetően ezt a tutorialt Facebook streaming esetére írtam, de akár Facebook akár YouTube-ra streamelsz érdemes tudni: Ha az OBS-hez hasonló külső vagy különálló szoftvert használsz azokban mindig be kell állítani, hogy az élő videó “odataláljon” a csatornádhoz. Ezt a legstabilabban két adat megadásával teheted meg:

 • Stream URL (Streamelés URL-je, Kiszolgáló cím, RTMP cím néven ismert még, illetve szolgáltatók szeretnek még más saját neveket adni neki)
 • Stream key (Adatfolyam kulcs, streamelési kulcs stb…)

Minden szabványos streaming szolgáltatónál pont ugyanez a két adatot kell megadnod a külső szoftverben. A továbbiakban a Facebook beállításait vesszük sorra, de aki a YouTube-ot használná ugyanezeket a beállításokat megtalálja ebbe a cikkben: https://interneteskozvetites.hu/mi-az-a-streaming-trukk-amivel-a-sportagi-online-csatornaidat-erosited/ a Hol található az internetes közvetítésed két „kulcsa”? szakaszban.

LIVE a face-en

Elérkeztél az izgalmas pillanathoz. A Facebook élőt valószínűleg ismered, ha mobilról vagy gépről sokat élőzöl. Most egy kicsit másképp csináljuk. Ahhoz, hogy az OBS odataláljon a Facebook csatornádra meg kell adnod az élő közvetítésed stream kulcsát (stream key, adatfolyamkulcs) az OBS-ben. Ehhez jelentkezz be a gépeden a Facebookba és kattints az élő videóra. Erre megnyílik a Facebook Producer oldal, ahol az Indítás mezőben válaszd a Kamera helyett az Adatfolyamkulcsok használatát. Jobb oldalon azonnal megjelenik a Live API mezőben az Adatfolyam kulcsa. Ezt kell bemásolni az OBS-be.

A kulcsot az OBS Studio már korábban használt Vezérlés blokkjának Beállítások gombjára kattintva a Stream fülön kell megadni miután a Szolgáltatásban kiválasztottad a Facebook Live-ot. Ha a Szolgáltatás a Facebook Live-on áll a Stream kulcs mezőbe másold át a Facebook oldaladról az Adatfolyam kulcsot. és nyomj OK-t. Ezzel készen állsz az az online prezentációs videód indítására.

Tipp: Ha nem akarsz minden livestreaminghez új kulcsot kérni és beállítani az OBS-ben, a Facebook Live indításakor válaszd az Állandó adatfolyamkulcs használatát.

Tipp2: Ha nem akarsz a nagyvilágba közvetítést indítani, a Facebook Producerben állítsd „Csak én”-re a bejegyzés adatvédelmét. Ebben az esetben csak te látod a videót és a posztot. Ezt később ne felejsd el nyilvánosra (vagy másra) állítani mert nem megy ki a közvetítés a nézők felé.

Online streaming beállítások stream kulcs

Már csak annyi teendőd van, hogy az OBS livestreaming app Vezérlés blokkjában a Stream indítása gombra kattintasz és megvárod míg a Facebook ablakod jobb alsó sarkában megjelenik az élő képed. Ha „odaért” a közvetítésed, ugyanebben a Facebook Producer ablakban a bal alsó sarokban kék az Élő adás indítása gombra kell kattintanod. Innentől pár másodperc múlva jelenik meg az élőd a hírfolyamodban. Egyúttal Felvétel indítása gombot is nyomhatsz, hogy a gépeden legyen egy másolat az élő online prezentációdból.

Facebook online közvetítés indítása külső applikációval
Facebook online közvetítés indítása
ilyen gonbot keress a Facebook Producerben

Tipp: Ha a Facebook oldalt nyitva hagyod és lekicsinyíted úgy, hogy elférjen az OBS mellett, láthatod a hozzászólásokat és azt is hogy megy az adásod.

Tipp2: A Facebook Producerben az indítás után érdemes kivárni kicsit, esetleg megkérdezni a nézőket látnak/hallanak-e, és megvárni az első visszajelzést, majd csak utána elkezdeni az online műsort.

Az OBS Studio-ban láthatod alul az eltelt időt. A LIVE az élő adás eltelt időtartamát, míg a REC a felvétel időtartamát mutatja. A zöld négyzet azt jelenti minden rendben van, ha sárgára vált vagy pirosra valami nincs rendben az internettel vagy a Facebookkal, a lényeg be kell avatkozni. A CPU érték pedig arra utal, mennyire van leterhelve a géped. Ha túlterheled (50-60-70% fölött géptől függően) akkor az is akadáshoz vezethet. Ebben az esetben a géped a gyenge láncszem. Vagy csökkenteni kell a bitsebességet és/vagy elhagyni a felvételt.

Az élő közvetítés időtartamát is jelzi az OBS Studio

Az élő leállításához csak nyomd meg a Stream leállítása gombot. A Facebook ekkor automatikusan megállítja a streamet.

Élő előadást, prezentációt a fenti tudással már indíthattok, sikeres közvetítéseket kívánok. Hamarosan jelentkezünk a következő, haladóbb fejezettel, amiben videót is bejátszunk majd a prezentáció közben.