6 szitu, amikor beégsz mobillal - Internetes Élő Közvetítés Szolgáltatás
amikor beégsz a mobil élőzéssel

6 szitu, amikor beégsz mobillal

Ma már tényleg minden mobilban ott a lehetőség, hogy indíts róla egy netes élő videót mondjuk a Facebookra vagy YouTube-ra, de vannak helyzetek, amikor kiderül: a mobil nem jó megoldás, akár technikai szempontok, akár azt esemény sajátosságai miatt. De lehet, hogy éppen csak használnod kellene közben.

6 helyzet, amikor NE élőzz okostelefonnal

1. Ha profi mikrofonozás kell

Be kellene kötni pár profi mikrofont az élő adásba. Például két előadót, akik színpadon beszélnek. A mobilod mikrofonja csak a környező 30 centiről gyűjti be a hangot, tehát nem jó megoldás. Főleg ha a nézőtéren ülsz vele.

Profi mikroport csatlakoztatása
Profi mikroport és kamera

 

2. Profi hangosítás hangját kellene átvenni

Van hangosítás a helyszínen, néha zenét játszanak be, néha pedig előadók jönnek váltakozva, aztán meg a kivetítőn meg egy rövidfilm. Profi közvetítés esetén a hangmérnök biztosítja a szabványos AES/EBU hangot a közvetítés/kamera részére. Ezt mobiltelefonnal nem lehet fogadni.

Profi hang kimenet
Profi hangkeverőből profi hang jön ki

 

3. Amikor a sztori távol van

Az, amit közvetíteni szeretnél nagyon távol van. Vegyük a klasszikus példát: előadó a színpadon. Ahhoz hogy értelmezhető, felismerhető képet lehessen közvetíteni olyan megoldás kell, amivel stabil, közeli képet lehet beállítani: profi kamera, profi állványon.

profi kamera zoom 4K
Ez a kamera közelebb tud hozni bármit

 

4. Amikor cél mozgásban van, pl.: sport

Az, amit közvetítenél mozog (és még lehet, hogy távol is van). Ez legtöbbször sporteseményen fordul elő. Ehhez már nem csak a kamerával szemben vannak komoly követelmények, hanem az állvánnyal kapcsolatban is. Alkalmasnak kell lennie a precíz svenkelésre. Ráadásul kell egy ember aki ezt jól csinálja. Mi őt operatőrnek hívjuk.

Profi kamera operatőrrel
Profi kamera operatőrrel

 

5. Ha a mobiltelefonod kamerája eléri a határait

A következő eset, amikor a mobiltelefon automatikája feladja, nincs elég fény, ugrál az élesség, mert nem tud fókuszálni a telefonba épített mini kamera. (Ez például koncerteken fordulhat elő.) Ebben az esetben is sok esetben menthető, ha egy profi kamera manuálisan beállított paraméterekkel dolgozik az ügyön vagy akár olyan kiegészítőkkel van felszerelve a stáb (például mobil lámpa szett), amivel a helyszín hiányossága lokálisan kiküszöbölhető.

Interjú világítás
Interjú világítás a gyenge fényviszonyok között

6. Ha az élő adással együtt professzionális minőségben kell rögzíteni

Ha az élő adást valamilyen okból pl. további utómunka, archívum, tévés átadás, más marketing célú minőségi felhasználás céljából rögzíteni kell vagy a nem stabil, gyenge internet miatt nem akarsz perceket veszíteni a videóból vagy csak sokkal jobb minőségben akarod rögzíteni az adásodat, mint ahogy az kimegy az internetre, pl. 4K-ban, akkor profi kamerára lesz szükséged, ami akár több órás magas minőségű felvételre alkalmas.

 

Péli László - produkciós vezető

View posts by Péli László - produkciós vezető
Élő közvetítéseket készítek amelyeket online lehet nézni. Emellett video felvételeket és TV műsorokat készítünk. Főleg sport és ENG területen mozgunk.
Scroll to top