Jó a Facebook és YouTube LIVE?

Rengeteget halljuk megrendelőktől: “Nekünk a YouTube és a Facebook LIVE megoldja az összes problémánkat”

Néha nekünk is. Szerencsére ezen a piacon is harcol a két óriás (és több törpe), így folyamatosan jó streaming szolgáltatásokat adnak. Ha használod a szolgáltatásaikat, akkor valóban nem kell foglalkoznod a fenti kérdésekkel, hiszen csak megadsz egy linket, vagy “posztolsz egy LIVE-ot” és el van intézve. Mégis valamiért a nagy megrendelőink többsége sosem használja az ingyenes platformokat. Az alábbi kifogásaik vannak általában:

  • A Facebook ingyen és évek múlva is felhasználhatja a rögzített élő videót, sőt a jogokat továbbadhatják másoknak.
  • A Facebook LIVE videón folyamatosan el kell viselni a logójukat.
  • A YouTube élő közvetítés le van tiltva Németországban (és egyre több országban le lesz hasonló jogviták miatt)
  • A YouTube és Ustream mások reklámjait mutatja élő adás közben. (Egy Google Adshoz értő ügyes konkurens be tudja tenni a saját reklámjait a te YouTube élő adásodba)
  • A YouTube azonnal letiltja az archivált videót, ha valamilyen ismertebb zenét bejátszol az eseményed alatt. Sőt le is tiltja a csatornád élő közvetítés funkcióját ideiglenesen, majd végleg.

Ha saját bejáratott YouTube, Facebook csatornádra kell élő műsort készítenünk jó hírünk van: A mi közvetítésünkkel nem vagy okostelefonhoz vagy webkamerához kötve. A meglévő, bereklámozott, ismert csatornádra is ki tudjuk küldeni a profi közvetítésünket.

A profi megoldás

Több millió óra élő internetes adás nézettség azt gondoljuk, hogy akkor járunk legjobban, ha teljes kontrollal bíró világméretű partnerrel kooperálunk mint az pl. az Akamai, aki az egész világon elismert minőségben üzemeltet rendszereket és hálózatokat. Így reklámmentes lejátszó felületet tudunk biztosítani, pl. azért, hogy ne a konkurencia reklámjait lássa az adásod nézője. Így tudjuk biztosítani azt is, hogy korrekt, mindenre kiterjedő nézettségi statisztikát biztosítunk.

Streaming szerver rendszerünk főbb szolgáltatásai:

  • Reklámmentesség
  • full HD minőség
  • Több tízezer néző egyidejű kiszolgálása
  • Korrekt statisztika
  • Előfizetési rendszer (VISA, Mastercard)

Internetes élő közvetítés szerver használati díj

A nézettség egyértelműen lefordítható informatikai jellemzőkre, amivel most ugorjunk át, hiszen eléggé unalmas téma. Lényeg, hogy a szerverhasználat és így az ár is attól függ, hogy mennyi ideig és milyen intenzitással használjuk a streaming szerverünket. Ezt az adás minősége, a nézők száma és az adásidő határozza meg. A tervezésnél hasznos módszer egy nézőre vetíteni a szerver költségét, hiszen a siker neked (is) valószínűleg nézettségben mérhető. Ehhez mi korrekt statisztikát biztosítunk.