Skip to content

Ingyenes Facebook, YouTube livestreaming hátrányai

Mi a helyzet a Facebook, YouTube ingyenes livestreaming megoldásaival? Rengeteget halljuk megrendelőktől: „Nekünk a YouTube vagy a Facebook livestreaming megoldja az összes problémánkat”.

Néha nekünk is. Szerencsére ezen a piacon is harcol a két óriás (és több törpe), így folyamatosan jó streaming szolgáltatásokat adnak. Ha használod a szolgáltatásaikat, akkor valóban nem kell foglalkoznod a fenti kérdésekkel, hiszen csak megadsz egy linket, vagy „posztolsz egy LIVE-ot” és el van intézve. Mégis valamiért a nagy megrendelőink többsége sosem használja az ingyenes platformokat. Az alábbi kifogásaik vannak általában (És most tekintsünk el attól a kérdéstől mennyire is van ingyen a Facebook és YouTube):

 • A Facebook ingyen és évek múlva is felhasználhatja a rögzített élő videót, sőt a jogokat továbbadhatják másoknak.
 • A Facebook LIVE videón folyamatosan el kell viselni a logójukat.
 • A YouTube élő közvetítés le van tiltva Németországban (és egyre több országban le lesz hasonló jogviták miatt)
 • A YouTube és Ustream mások reklámjait mutatja élő adás közben. (Egy Google Adshoz értő ügyes konkurens be tudja tenni a saját reklámjait a te YouTube élő adásodba)
 • A YouTube azonnal letiltja az archivált videót, ha valamilyen ismertebb zenét bejátszol az eseményed alatt. Sőt le is tiltja a csatornád élő közvetítés funkcióját ideiglenesen, majd végleg.
 • A Facebook azonnal leállítja az élő videót, ha jogdíjas zene hallatszik az élő közvetítés alatt. Később még az oldaladat/felhasználódat is letilthatja emiatt.

Ha egyébként a fenti halmaz neked OK és úgy látod nem kell foglalkoznod a fentiekkel, és a saját bejáratott YouTube, Facebook csatornádra kell élő műsort készítenünk jó hírünk van: A mi közvetítésünkkel nem vagy okostelefonhoz vagy webkamerához kötve. A meglévő, bereklámozott, ismert csatornádra is ki tudjuk küldeni a profi, broadcast közvetítésünk jelét.

Ingyenes livestreaming Youtube Facebook szolgáltatás

A profi livestreaming megoldás mindig saját kézben van

Több millió óra élő internetes adás nézettség tapasztalata alapján azt gondoljuk, hogy akkor járunk legjobban, ha teljes kontrollal bíró világméretű partnerrel kooperálunk mint az pl. az Akamai, aki az egész világon elismert minőségben üzemeltet rendszereket és hálózatokat. Reklámmentes lejátszó felületet tudunk biztosítani, pl. azért, hogy ne a konkurencia reklámjait lássa az adásod nézője. Így tudjuk biztosítani azt is, hogy korrekt, mindenre kiterjedő nézettségi statisztikát biztosítunk.

Streaming szerver rendszerünk főbb szolgáltatásai:

 • Reklámmentesség
 • full HD minőség
 • Több tízezer néző egyidejű kiszolgálása
 • Korrekt statisztika
 • Előfizetési rendszer (VISA, Mastercard)

Internetes élő közvetítés szerver használati díj

Ha a procfesszionális útra lépsz, előbb utóbb szembe fogsz találkozni azzal, hogy streaming feed minőségével és a nézők számával arányosan be fogják árazni neked magát a streaming szolgáltatást. Ennek az a oka, hogy a nézettség egyértelműen lefordítható informatikai jellemzőkre és az adás nézése, azaz a teljes adatfolyamot biztosító infrastruktúra használata végül a felhasznált adatforgalom arányaiban mutatkozik meg.

Tehát a streaming szerver ára attól függ, hogy mennyi ideig és milyen intenzitással használjuk azt. Ezt az adás minősége, a nézők száma és az adásidő határozza meg. A tervezésnél hasznos módszer egy nézőre vetíteni a szerver költségét, hiszen a siker neked (is) valószínűleg nézettségben mérhető.