Skip to content

360 live streaming videó készítés

A virtuális valóság (VR) és társa, a 360° videó még gyerekcipőben járnak, pedig a technológiák története évtizedekre nyúlik vissza. A számítógépek teljesítménye és a sávszélesség azonban csak most jutott arra a szintre, hogy valóban elérhetővé váljanak, főleg a 360 live streaming esetében. Helyesebben, további technikai fejlődésre van szükség, hogy széles körben elterjedjenek, de ha ez megtörténik, akkor komoly változást hozhatnak több tucat iparág területén, beleértve a televíziózást, a zenét, a videójátékokat és a sportot is.

vr360 live streaming videó feltételek

Ha elég gyors az internet és a felhasználó rendelkezik a megfelelő teljesítményű számítógéppel, akkor a VR360° élő videós közvetítés most sem lehetetlen, ilyennel már a YouTube-on is lehet találkozni. Nézzük, mi szükséges ahhoz, hogy megvalósuljon!

Először is szükség lesz egynél több kamerára, ez manapság már néhány száz dollárért beszerezhető, persze a jobb minőség érdekében érdemes a 3-4 ezer dollárost választani. Ezeket össze kell illesteni valós időben, amire pl. a Teradek gyárt külön eszközt Sphere néven. Azonban hiába készítünk remek 360°-os felvételt, ha rossz a videó hangja. Ezért érdemes olyan mikrofont használni, amely akkor is tökéletes, sztereó hangzást biztosít, ha mozgatjuk a fejünket.

vr360 live streaming videó készítés
4 db BM mini cinema kamera és Teradek Sphere 360 live streaming kit

Mitől nehéz a vr360 live video előállítása?

Ami kihívást jelent a hagyományos élő közvetítéshez képest, az a stúdió elrendezése. A 360° live stream készítése esetén ugyanis már nem mindegy, hogy mi van a kamera mögött, hiszen a felvételen úgymond a háttér is látszik. Tehát, eleve az fejtörést okozhat, hová tesszük a kamerát, nemcsak előtte, de körülötte mindenhol fel kell építeni a díszletet, meg kell határozni az operatőrök, az asszisztensek helyzetét, valamint az sem árt, ha nem lógnak be képbe a kábelek.

A 360° kamerák többsége külön rögzíti a videókat, ezért azokat a felvétel után még össze kell fűzni. Erre alkalmas program az Adobe’s Premiere Pro, de a VideoStitch Vahana VR és a Kolor Autopano még jobb végeredményt hoz létre. Miután ezzel végeztünk, a megfelelő kódolással kell ellátnunk a fájlt. Az eredeti fájl mérete meglehetősen nagy, ahhoz, hogy a közvetítés a különböző bitsebességű csatornán eljusson a különböző internetsebességgel rendelkező felhasználókhoz, minimalizálni kell. A folyamat végrehajtásához általában nagyobb teljesítményű számítógépre, vagy erősebb videó enkóderrel van szükség.

A vr360 élő videó sávszélesség igénye sem kicsi

A fájl feltöltéséhez és a felhasználóhoz való eljuttatásához legalább 2-5 Mbps sebességű internetre van szükség, ez biztosítja, hogy nagy felbontású videót közvetítsünk. Jelenleg a legtöbb 360° videó 4K felbontású (3840×2160 pixel), a jó minőségű VR360° videó kódolása 20-30 Mbps körül van. A jövőben a 8K (7680 x 4320) lesz a norma.

Ahogy már említettük is, a VR360° videók megtekintéséhez meglehetősen robosztus internetkapcsolatra és erős eszközökre van szükség. Ahhoz, hogy a felhasználónak magával ragadó élményben legyen része, nem árt, ha rendelkezik olyan headsettel, mint az Oculus, a PlayStation VR, vagy a HTC Vive. Továbbá mobileszközön és asztali számítógépen is olyan videólejátszót kell használni, amely támogatja a 360°-os videók megjelenítését.