Skip to content

HDMI kábel 4K felbontáshoz

Melyik HDMI kábel jó a 4K felbontáshoz? Mi a különbség a 4K és full HD videóhoz való HDMI kábelek között? És melyik jó a 3D-videóhoz? Mi az a HDMI 2.0? És az 1.4? Megpóbálunk egy kis rendet teremteni, érthetően elmagyarázni mikor melyiket érdemes megvenni.

Alig több, mint két évtizede, hogy a HDMI szabvány igazán elterjedt és azóta rengeteg gyártó, nagy csomó típussal van jelen a boltokban. Nem csoda, hiszen szinte minden évben újabb szabványverzió látott napviágot. 1.0-nál kezdődött az egész, és mára szépen lassan eljutottunk a 2.1-hez.

HDMI kábel szabványok
Az eszközeink határozzák meg milyen HDMI kábelt kell vennünk

Jó HDMI kábel 4K felbontáshoz

Mielőtt belemennénk a részletekbe a leglényegesebb dolog: minden a sávszélességről szól. Minél magasabb a verziószám, annál nagyobb sávszélességű jel továbbítására alkalmas. Jelenleg a HDMI kábelek két csoportra oszthatók: normálra és nagysebességűre. A normál kábelek csak 720p vagy 1080i szabványú videót tudnak továbbítani, már a 1080p-t sem. A full HD progresszív videóhoz vagy a 4K-hoz úgynevezett High Speed HDMI kábelre van szükség. A gyártóknak ma már kötelező feltüntetni hogy normál (Standard) vagy nagysebességű (High Speed) kábelről van-e szó. Akár kameráról, videokeverőről, otthoni eszközökről, pl. médialejátszó is van szó bármelyik High Speed jelölésű kábelnek képesnek kell elvezetnie a 4K felbontású jelet. A 4K felbontáshoz tehát High Speed videokábel kell.

Fontos tudni azt is, hogy a nagyobb felbontással is megbírkózó kábelek egyre komplexebb felépítésűek, ami egyrészt érződik az árukon, másrészt az alkalmazható hosszban is meglátszik. Egy full HD 1080i-s videojelet akár 10 méteres noname kébellel is el lehet vezetni, míg egy 4K 100p-s videojel csak nagyon drága és speciális HDMI kábelen hajlandó akár 3 métert mennni.

Ezzel nagyjából tisztáztuk a lényeget, de történelmileg érdekes lehet a fejlődés ha visszatekintünk 2004-be és végigkövetjük a verziókat:

HDMI kábel 4K felbontáshoz
HDMI kábel szabványok és felhasználási tulajdonságaik

HDMI 1.0

Az első verzió. Szinte a mai napig megfelel egyébként az alap felhasználó igényeinek, de amint 1080p szabvány vagy 10, 12, 16 bites színmélység vagy xvYCC színtér kerül szóba, már egyből használhatatlan.

HDMI 1.1

Gyakorlatilag semmi nem változott. DVD hang támogatás került bele a szabványba.

HDMI 1.2

Ezen a kábelen már HD audio is elfért és az ekkor nagyon jónak számító VESA video szabvánnyal is megbírkózott.

HDMI 1.3

Ez egy katasztrófális baklövés volt a HDMI életében. A gyártok ekkortájt veszekedtek a HD-DVD és Blu-Ray megoldásokon és persze a hozzájuk tartozó kábelszabvány sem jött létre jól. Nagy színmélységet sikerült összegyúrni nem túl jó minőségű audio képességekkel cserébe 20 méter körüli maximális hosszal.

HDMI 1.4

Ez a verzió pedig az 1.3-mal ellentétben a legnagyobb ugrás volt, hiszen lehetővé tette a 4K, 3D videó mellett az ethernet hálózati funkciókat, kétirányú hang kommunikációt, valamint számos fotós és számítógép támogatást. Igaz az UHD felbontást csak 24, 25, 30 képkockáig, a 4K-t kizárólag 24 kocka mellett támogatta, de így is hatalmas előrelépés volt.

Emellett létezett egy kimondottan 3D broadcast verziója a HDMI 1.4b.

Ez a csatlakozó tehát nem csupán kép- és hangadatok továbbítására képes, de Ethernet kapcsolatot és audio visszacsatornát is biztosít, így lehetővé téve például a televíziók és a hozzájuk csatlakoztatott eszközök közötti kommunikációt. Az HDMI szabvány számos verzióval rendelkezik, melyek mindegyike eltérő képességekkel bír, például a maximális támogatott felbontás, színmélység vagy a képfrissítési sebesség terén.

HDMI 2.0

Ebben a verzióban sokminden a XXI. századi minőségről szól. Mivel az átvitel felső határa 18Gbps a 4K/60p videó mellett 1536kHz-es hangmintavételi frekvencia, így akár 32 csatornányi hangja is lehet a keresztül- és visszamenő videónak. Mert ugye nem csak egy videolejátszó és tévé közé használják ezeket a kábeleket, hanem pl. az e-sport is egyre komolyabb felvevőpiac.

HDMI 2.1

Jelenleg ez a szabvány fedi le azokat a kábeleket, melyek alkalmasak legfrissebb 4K felbontású videót 100/120 képkockával továbbítani és megfelelőek a 8K-s videotartalmak átviteléhez, mindezt megnövelt színtérrel, ami leginkább teljesíti a gamer piac és a high-end videotartalomfogyasztás igényeit.

Vásárláskor tehát a fentiek figyelembevételével érdemes beszerezni a kábeleket.