4K HDMI kábel segédlet, milyen kábelt vegyünk 4K felbontáshoz
4K HDMI kábel, nagy sebesség

Milyen HDMI kábel kell a 4K felbontáshoz?

Melyik HDMI kábel jó a 4K felbontáshoz? Mi más a 4K és full HD videóhoz való HDMI kábelek között? És melyik jü a 3D-re? Mi az a HDMI 2.0? És az 1.4? Megrpóbálunk egy kis rendet teremteni, érthetően elmagyarázni mikor melyike érdemes megvenni.

4K videóhoz nagysebességű HDMI kábel szükséges
4K videóhoz nagysebességű HDMI kábel szükséges

Alig több, mint egy évtizede, hogy a HDMI szabvány igazán elterjedt és azóta rengeteg gyártó, nagy csomó típussal van jelen a boltokban. Nem csoda, hiszen szinte minden évben újabb szabványverzió látott napviágot. 1.0-nál kezdődött az egész, és mára szépen lassan eljutottunk a 2.0-hoz.

Mielőtt belemennénk a részletekbe a leglényegesebb dolog: minden a sávszélességről szól. Minél magasabb a verziószám, annál nagyobb sávszélességű jel továbbítására alkalmas. Jelenleg a HDMI kábelek két csoportra oszthatók: normálra és nagysebességűre. A normál kábelek csak 720p vagy 1080i szabványú videót tudnak továbbítani, már a 1080p-t sem. Ehhez vagy a 4K-hoz úgynevezett High Speed HDMI kábelre van szükség. A gyártóknak ma már kötelező feltüntetni hogy normál (Standard) vagy nagysebességű (High Speed) kábelről van-e szó. Akár kameráról, videokeverőről, otthoni eszközökről, pl. médialejátszó is van szó bármelyik High Speed jelölésű kábelnek képesnek kell elvezetnie a 4K felbontású jelet.

HDMI kábelek sávszélesség mutatói
Az újabb HDMI kábelek nagyobb sávszélességű átvitelt biztsosítanak

Ezzel nagyjából tisztáztuk a lényeget, de történelmileg érdekes lehet a fejlődés ha visszatekintünk 2004-be és végigkövetjük a verziókat:

HDMI 1.0

Az első verzió. Szinte a mai napig megfelel egyébként az alap felhasználó igényeinek, de amint 1080p szabvány vagy 10, 12, 16 bites színmélység vagy xvYCC színtér kerül szóba, már egyből használhatatlan.

HDMI 1.1

Gyakorlatilag semmi nem változott. DVD hang támogatás került bele a szabványba.

HDMI 1.2

Ezen a kábelen már HD audio is elfért és az ekkor nagyon jónak számító VESA video szabvánnyal is megbírkózott.

HDMI 1.3

Ez egy katasztrófális baklövés volt a HDMI életében. A gyártok ekkortájt veszekedtek a HD-DVD és Blu-Ray megoldásokon és persze a hozzájuk tartozó kábelszabvány sem jött létre jól. Nagy színmélységet sikerült összegyúrni nem túl jó minőségű audio képességekkel cserébe 20 méter körüli maximális hosszal.

HDMI 1.4

Ez a verzió pedig az 1.3-mal ellentétben a legnagyobb ugrás volt, hiszen lehetővé tette a 4K, 3D videó mellett az ethernet hálózati funkciókat, kétirányú hang kommunikációt, valamint számos fotós és számítógép támogatást. Igaz az UHD felbontást csak 24, 25, 30 képkockáig, a 4K-t kizárólag 24 kocka mellett támogatta, de így is hatalmas előrelépés volt.

Emellett létezett egy kimondottan 3D broadcast verziója a HDMI 1.4b.

HDMI 2.0

Ebben a verzióban minden a XXI. századi minőségről szól. Mivel az átvitel felső határa 18Gbps a 4K/60p videó mellett 1536kHz-es hangmintavételi frekvencia, így akár 32 csatornányi hangja is lehet a keresztül- és visszahaladó videónak.

Vásárláskor tehát a fentiek figyelembevételével érdemes beszerezni a kábeleket.

Péli László - produkciós vezető

View posts by Péli László - produkciós vezető
Élő közvetítéseket készítek amelyeket online lehet nézni. Emellett video felvételeket és TV műsorokat készítünk. Főleg sport és ENG területen mozgunk.
Scroll to top