Internetes élő közvetítés alapok

Kíváncsi vagy hogy működik az internetes élő közvetítés vagy angol nevén livestreaming? Itt érthetően elmagyarázzuk mi a netes élő adás háttere.

Internetes élő közvetítés, más néven live streaming

Külföldön gyakorta a streaming szót használják az élő internetes közvetítésre. A streaming angol szó, adatfolyamnak fordíthatjuk leginkább. Rá is ragadt az internetes élőkép átvitelre, hiszen az tulajdonképpen egy adatfolyam. Az élő internetes közvetítés ma már alapvető dolog, sőt a rádiózásban, hang közvetítésre több évtizedes hagyománya van. Nemcsak komolyabb televíziós társaságok “sugároznak” online adásokat, hanem előfordul az is, hogy egy eseményt kizárólag a weben keresztül lehet látni. Emellett a mindennapi életünk részévé vált, ezzel a technológiával tudsz Facebook, YouTube élőközvetítést készíteni.

Internetes élő közvetítés részei

Egy internetes élő közvetítéshez alapvetően az alábbi technikai eszközökre van szükség:

Legalább 1 db videokamera. Az egykamerás, “webkamerás” rendszereket mobil tudósítók használják vagy pl. rádióstúdiók élőképét adják ki velük az internetre. Mi általában 3-5 kamerával dolgozunk, de komoly produkciókban még több is előfordul. Több kamera esetén mobil TV stúdiót vagy kisebb közvetítőkocsit  telepítünk ki és élő képvágást alkalmazunk. Teljesen mindegy melyik verzió lesz a megoldás, egy képet és hangot előállító eszköz, azaz kamera szükséges.

Videó Enkóder. Ez a készülék vagy szoftver alakítja át (kódolja) a kamera jelét olyanra, amit már az interneten keresztül is továbbítani lehet. Ez általában tömörítést jelent, amelyet az encoder úgy végez el, hogy a minőség ne romoljon, figyelembe véve a sugárzáshoz szükséges internetes sávszélességet.

internetes élő adás technológia

Médiaszerver (Streaming szerver). A rendszer kulcsfontosságú része, ami valós időben fogadja és a nézők számára megsokszorozza, szétosztja az élőképet. Általában komoly hardverek, amelyekhez ráadásul minden néző számára hozzá kell rendelni a megfelelő sávszélességet. A streaming szerver emiatt nagyon nézőszám-érzékeny láncszem.

A hálózat. A XXI. században maga a hálózat is komoly szerepet játszik a műsorok közvetítésében. Maguk az internetszolgáltatók és az általuk üzemeltetett hálózati elemek, hardverek is erősen támogatják az élő videotartalmak “utaztatását”, amivel a föld túloldalára is néhány másodperc alatt lehet livestreamet küldeni.

Nézők. Minden néző az interneten, egy weboldalon vagy mobilapplikáción keresztül keresztül csatlakozik az adáshoz. Az általunk létrehozott adás működik mobilon, tableten, laptopon, asztali számítógépen, de még okostévén is. Operációs rendszereket tekintve pedig platformfüggetlen. (Android, iOS, Windows)

internetes élő közvetítés tableten nézhető

A fentiek nagy része már ott lapul a zsebedben lévő mobiltelefonban, a streaming szerver szolgáltatást pedig adja a YouTube és a Facebook, ám érdemes ismerni a határokat. Itt egy anyagunk arról, hogy mire elég a mobilos élő adás.