Az internetes élő közvetítés alapok

Internetes élő közvetítés = live streaming

Külföldön gyakorta a streaming szót használják az élő internetes közvetítésre. A streaming angol szó, adatfolyamnak fordíthatjuk leginkább. Rá is ragadt az internetes élőkép átvitelre, hiszen az tulajdonképpen egy adatfolyam. Az élő internetes közvetítés ma már alapvető dolog, sőt a rádiózásban, hang közvetítésre több évtizedes hagyománya van. Ma már nemcsak komolyabb televíziós társaságok “sugároznak” online adásokat, hanem előfordul az is, hogy egy eseményt kizárólag a weben keresztül lehet látni.

Internetes élő közvetítés részei

Egy internetes élő közvetítéshez alapvetően az alábbi technikai eszközökre van szükség:

Legalább 1 db videokamera. Az egykamerás, “webkamerás” rendszereket mobil tudósítók használják vagy pl. rádióstúdiók élőképét adják ki velük az internetre. Mi általában 3-5 kamerával dolgozunk, de komoly produkciókban még több is előfordul. Több kamera esetén mobil TV stúdiót vagy kisebb közvetítőkocsit  telepítünk ki és élő vágást alkalmazunk.

Videó Enkóder. Ez a készülék vagy szoftver alakítja át (enkódolja) a kamera jelét olyanra, amit már az interneten keresztül is továbbítani lehet. Ez általában tömörítést jelent, amelyet az encoder úgy végez el, hogy a minőség ne romoljon, figyelembe véve a sugárzáshoz szükséges internetes sávszélességet.

internetes élő adás technológia

Médiaszerver (Streaming szerver). A rendszer kulcsfontosságú része, ami valós időben fogadja és a nézők számára megsokszorozza, szétosztja az élőképet. Általában komoly hardverek, amelyekhez ráadásul minden néző számára hozzá kell rendelni a megfelelő sávszélességet. A streaming szerver emiatt nagyon nézőszám-érzékeny láncszem.

A hálózat. A XXI. században maga a hálózat is komoly szerepet játszik a műsorok közvetítésében. Maguk az internetszolgáltatók és az általuk üzemeltetett hálózati elemek, hardverek is erősen támogatják az élő videotartalmak “utaztatását”, amivel a föld túloldalára is néhány másodperc alatt lehet livestreamet küldeni.

Nézők. Minden néző az interneten, egy weboldalon vagy mobilapplikáción keresztül keresztül csatlakozik az adáshoz. Az általunk létrehozott adás működik mobilon, tableten, laptopon, asztali számítógépen, de még okostévén is. Operációs rendszereket tekintve pedig platformfüggetlen. (Android, iOS, Windows)videorögzítés, eseményrögzítés, videofelvétel, marketing videó, élő videó, live streaming, web videó, élő web videó, éló internetes műsor