Skip to content

Erre a 6 dologra figyelj, ha iOS-en nézik a live streaming videóidat

Egyszerű de minőségi live streaming videót összehozni ma már annyira nem nehéz, de érdemes néhány sajátosságot áttekinteni, ha az iOS-en nézik a nézők túlnyomó részt a streamedet. Az iPad, iPod, iPhone cuccok mindig picit mások. (Talán még a tulajdonosaik is.) Íme 6 pont, amit ha betartasz, akkor Apple kompatibilis lesz az élő videód.

iOS-en nézik a streamet
iOS-en tudják nézni a streamedet?
1. Adaptív, multi-bitrátájú videó lejátszó használata

Az adaptív videó lejátszó, olyan lejátszót jelent, amely dinamikusan beállítja a lejátszást a felhasználó internetkapcsolatának sebessége, a készülék teljesítőképessége és egyéb tényezők alapján. Ha iOS-en nézik a tartalmadat, ez alapvető fontosságú, mert a jelerősség és ezzel együtt az internet sebessége nagyon rövid időn belül igen eltérő különbségeket mutathat, gondoljunk csak arra, ha vonaton, vagy buszon használjuk az eszközt. Másrészt a felhasználók készülékei sem egyforma tulajdonsággal rendelkeznek: a legújabb okostelefonok már 4, de akár 8 magos processzorral is rendelkeznek, a régebbi eszközök azonban csak egy-, vagy kétmagossal. Mondani sem kell, hogy utóbbiak sokkal lassabban működnek. Az adaptív lejátszó azt a legmagasabb videó minőségét adja, amit az adott készülék támogat, teszi ezt azáltal, hogy reagál a változó hálózati feltételekre. Ha a műsorsugárzás közepette a felhasználó internetsebessége drámaian lelassul, akkor a lejátszó csökkenti a videó minőségét, amely kisebb fájlméretet eredményez. Amint felgyorsul az internet, a lejátszó ismét visszavált a magasabb minőségre. A felhasználó tehát így mindig a lehető legjobb minőségű videót kapja, felesleges, hogy manuálisan belenyúljon a folyamatba.

2. A megfelelő audio kodek választása

Második lépésként meg kell vizsgálni, hogy az iOS-en való élő közvetítéshez melyik a legmegfelelőbb audio kodek. Az Apple támogatja a két legelterjedtebb audio kodeket, az AAC-t és az MP3-at is. Összehasonlítva a nem annyira tömörített formátumokkal (WAV vagy FLAC fájlok) mindkettő jóval kisebb fájlmérettel rendelkezik minimális minőségbeli csökkenéssel. Az AAC általában előnyösebb, mert valamivel kisebb sávszélességre van szüksége.

Az aktuális iOS készülékek a következő formátumokat támogatják:

  • AAC-LC (alacsony-komplexitású változata az AAC-nek)
  • HE-AAC (magas hatásfokú AAC verzió)
  • Akár 48 kHz mintavételű sebesség sztereóban
  • Sztereó MP3 felvételek 8 és 48 kHz mintavételű sebesség között
  • Akár 3 Mbps bitsebesség (minimum 40 Kbps ajánlott)

A következő beállításokat javasoltak: HE-AAC 48 kHz mintavételezési sebesség, 64-128 Kbps bitsebesség. Egyes szakértők szerint nem árt, ha külön audio verziója is van az élő közvetítéseknek, mivel így azokhoz a felhasználókhoz is eljuthat, akik lassú internetkapcsolattal rendelkeznek. Általában a 64 Kbps bitsebesség ideális erre a célra. Ez kell ahhoz, hogy különválaszd az élő közvetítést, de persze tartalmazhatja a videó-alapú streamet is, így a felhasználónak van választási lehetősége.

3. Konténer

A videók kódolása elég bonyolult, mert a munka több lépésből áll. Az első a konténer formátum meghatározása. MOV, MP4 és AVI, ezek a leggyakoribb tárolási formátumok, régebben még az FLV volt, de ez mára már megváltozott, miután az Apple iOS-es eszközei nem támogatják a Flash vagy FLV videókat, és ez igaz az Androidra is. Így a videókat más módszerrel, a HLS-el kell közvetíteni, erre később még visszatérünk.

Ha az élő közvetítés rögzítését tervezi, azért, hogy azt később visszanézhető legyen, akkor az MP4-et ajánljuk, mivel ez a legszélesebb körben támogatott tároló formátum.

4. Kodek

A videók kódolásának második lépése a megfelelő kodek kiválasztása. Ez lényegében a videók tömörítésére szolgál a fájlméret csökkentése érdekében. Az online közvetített videók esetében a leggyakoribb kodek a H.264.

A H.264 kodeken belül a kivitelezés tekintetében számos különböző verzió létezik, ezek az úgynevezett profilok. Az alapprofil a régebbi készülékek által is dekódolható alacsonyabb teljesítmény mellett is, míg a fő- és a magas profil nem működik ezeken a platformokon. Tehát, ha például régebbi modelleken (pl: iPhone 3G-t) is elérhetővé akarja tenni az élő közvetítéseket – ezek a készülékek egyre ritkábbak –, akkor a H.264 alapprofiljának 3.1-es szintje ajánlott. Ha az iPhone 4 vagy annál újabb modellek használóit célozza meg, akkor a legjobb választás a H.264 főprofiljának 3.1-es változata, amely sokkal jobb minőséget biztosít.

5. Maga a stream

A múltban az Adobe által fejlesztett RTMP (Real Time Messaging Protocol) sugárzás dominált az élő videós közvetítések körében, s még mindig ez jelenti a legjobb megoldást, csakhogy, ahogy már említettük az iOS-es élő közvetítés nem támogatja a flash videót. Ezért más formátumra van szükség ahhoz, hogy az élő közvetítés eljusson a felhasználóhoz. Ez azt jelenti, hogy az iPhone megjelenésével egy időben új formátumot kellett létrehozni.

A HTTP Live Streaming-et az Apple fejlesztette ki, de az Android is széles körben támogatja és az élő közvetítéseknek helyet adó szolgáltatóknál – beleérte a DaCastot – ugyancsak választható. A HLS erős, praktikus szabvány, ezért is válhatott ennyire gyakorivá. A fájlokat kis csomagokba rendezi, és ezeket a web általános HTTP nyelvét használva juttatja el a felhasználókhoz. A jövőben valószínűleg felváltja az MPEG-DASH, amely egy olyan új közvetítő módszer, amely ugyancsak a HTTP-n alapul, de számos előnnyel rendelkezik a HSL-hez képest. Például mindenféle kodeket – H.264, H.265, Vp9, Vp10, stb. – támogat. De ez még a jövő technológiája, most még a HLS-el érhetők el az iOS-eszközök.

6. Adatsebesség

A videók kódolásának utolsó összetevője a bitsebesség (bitráta). Ez határozza meg, hogy mekkora sávszélességre lesz szükség a tartalom közvetítéséhez és persze a tárolásához a felhőben. A mobilok világában ez rendkívül fontos, hiszen a nagy méretű fájlok igen rövid idő alatt képesek „felfalni” a rendelkezésre álló adatforgalmat. A másik alapvető kérdés, hogy a hálózat sebessége képes lesz-e megfelelni a valós igényeknek. Egy 2016-ban végzett tanulmány szerint az átlagos 4G hálózat letöltési sebessége Németországban például 40 Mbps fölötti.

Ennek tükrében azt javasoljuk, hogy a műsorszórás több bitsebességen történjen, így a változó sebességű internettel rendelkező nézők is elérhetők. Például érdemes egy 500 Kbps körüli alacsony minőségű, egy 2 Mbps közepes minőségű és egy 5 Mbps HD streamet sugározni.