Médiaszerver ingyen

Talán furcsa lesz az első mondat: semmi sincs ingyen. Lehet hogy úgy tűnik hogy egy szolgáltatás ingyenes, vagy éppen a szolgáltatás igénybe vevőjének nem kell fizetnie, de mi még nem találkoztunk olyan média megoldással amelyet ellenszolgáltatás nélkül üzemeltetne valaki. Sok megoldás létezik arra, hogyan lehet összekapcsolni a digitális tartalmakat, közvetítési jogokat, reklámozást úgy, hogy az végül megfinanszírozzon egy élő produkciót. Ebből a legegyszerűbb és legelterjedtebb ha a tartalom popularitását, vonzerejét használják ki reklámcélokra és a reklámozóktól szedik be a pénzt.

Mikor ne…

Ez az internetes élő adás piacon is jelen van, hiszen az ingyenes médiaszerver szolgáltatók (Ustream, Livestream, JustinTV, MakeTV stb…) kéretlenül öntik a nézőkre azokat a felugró reklámokat, adás elején, közepén, végén megállíthatatlanul lejátszódó reklámvideókat, amelyek igyekeznek relevanciában lenni az adás tartalmával. Vagy éppen a nézést is regisztrációhoz kötik és a címlistát adják el később.

ingyenes média szerver

Így fordulhat elő, – azon túl, hogy egy méretes logót is kapunk a kimenő képünkre – hogy az élő internetes adás közben pl. a konkurens cég reklámját kénytelen nézni az néző. Ez igen kellemetlen és finoman szólva nem igazán hatékony. Valószínűleg ezért van az, hogy üzleti jellegű adások szinte kizárólag fizetős megoldásokkal készülnek.

Mikor igen…

Ezzel együtt az is igaz, hogy bizonyos típusú adásokra kiválóan alkalmasak az ingyenes streaming szerverek: hobbi, szórakozás, szociálmédiás célt szolgáló esetekben vagy pl. rádióadások stúdió-webkamerái képének, vagy hosszan tartó tudományos, ismeretterjesztő célú élőkép továbbítására, azaz minden olyan esetben, ahol a reklám-automatizmus, logózás és ingyenes szerver használatával vállalt korlátok (bitráta, nézőszám, tárterület) nincsenek káros hatással az imidzsre, adott márkanévre, nem keltenek hiteltelenséget.

A mi technológiánk alkalmas arra is, hogy akár meglévő, bejáratott, szociálmédiás céllal létrtehozott, ingyenes streaming szolgáltatóra küldjünk ki profi, többkamerás adást.