4K UHD adás az interneten

4k-s uhd felbontású live streming

4k uhd adás2014 május 7-én mérföldkövet lépett az internetes élő közvetítés technológia. A live streaming, más néven webcasting, ami valamikor régen a webkamerázással kezdődött, majd az igényes szolgáltatók által valódi műsorokat gyártani képes technológiává fejlődött, most ismét nagy lépést tett meg. Ez pedig az UHD (3840 x 2160) felbontású streaming, amivel az eddigi full HD felbontású (1920 x 1080) adatfolyam közel négyszeresével lehet internetes élő műsort készíteni.

Az első 4K UHD adás

A kísérleti adást elsőként a Bécsi Állami Operaház valósította meg. Május 7-én élőben közvetítette Giuseppe Verdi Nabucco operáját Placido Domingo szereplésével kizárólag az interneten keresztül 4K felbontásban. Nézni a kompatibilitási problémák miatt csak az erre a célra felkészített Samsung okostévéken lehetett nézni az előadást. A Bécsi Állami Operaház világviszonylatban is is élen jár a kiemelkedő minőségű hang és képtovábbításban. Éves szinten megközelítőleg 40 élő internetes közvetítést adnak, melyek okostévéken, okostelefonokon, tableteken és PC-ken elérhetők.

A jelenleg domináns MPEG-4 tömörítésnél lényegesen gazdaságosabb HEVC-re kell áttérni a jövőben a hagyományos broadcasting iparágban ha a 4K-s tartalmak továbbítására alkalmas adásláncot akarnak felépíteni. De gondolom ezt majd a piac szabályozza az UHD televíziók eladásának számával. És, hogy mikorra gyűrűzik be az átlagos műsorszórásba a 4K felbontás?Pompás lehetőség lett volna a 2014-es foci világbajnokság, a közvetítési jogok birtokosa nem kíván élni a lehetőséggel, így a 2016-os olimpiánál előbb nem várható olyan globális közvetítés, ami a jelenlegi broadcasting láncot használva juttat el UHD adást nézőkhöz.