Skip to content

6 helyzet, amikor nem jó megoldás a mobilos élő közvetítés

Élő közvetítés mobillal? Ki ne próbálta volna. Zseniális technikai vívmány, ma már szinte bármelyik mobillal lehet élőzni. Tényleg ott van az ember zsebében, mindennapos használati eszközként egy komplett videostúdió és képalkotó eszköz, komoly videotechnikai képességekkel. Bár, a legkomolyabb műszaki fejlődés folyamatosan a mobilpiacon megy végbe, vannak helyzetek és események, amikor a mobiltelefonos Facebook és YouTube LIVE nem fog menni. Íme az a hat helyzet, amikor nem jó megoldás a mobilos élő közvetítés:

Ezek azok a helyzetek, amikor nem éri meg okostelefonnal élőzni

Ma már tényleg minden mobilban ott a lehetőség, hogy indíts róla egy netes élő videót mondjuk a Facebookra vagy YouTube-ra, de vannak helyzetek, amikor kiderül: a mobil nem jó megoldás, akár technikai szempontok, akár azt esemény sajátosságai miatt. De lehet, hogy éppen csak használnod kellene közben.

1. Ha profi mikrofonozás kell

Be kellene kötni pár profi mikrofont az élő adásba. Például két előadót, akik színpadon beszélnek. A mobilod mikrofonja csak a környező 30 centiről gyűjti be a hangot, tehát nem jó megoldás. Főleg ha a nézőtéren ülsz vele. Ha mindenképp mobillal kell csinálnod, akkor már nagyon jó kis irányított mikrofonokat lehet kapni kimondottan mobiltelefonokhoz, mint pl. a RODE VIDEOMIC ME. Érdemes beruházni egy ilyenre.

Profi kamera profi mikroporttal
Profi mikroport és kamera

2. Profi hangosítás hangját kellene átvenni

Van hangosítás a helyszínen, néha zenét játszanak be, néha pedig előadók jönnek váltakozva, aztán meg a kivetítőn meg egy rövidfilm. Profi közvetítés esetén a hangmérnök biztosítja a szabványos AES/EBU hangot a közvetítés/kamera részére. Ezt mobiltelefonnal nem lehet fogadni.

Profi audio keverő csatlakozásai
Profi hangkeverőből ún. szimmetrikus (balanced) audiojel jön ki

3. Amikor a sztori távol van

Az, amit közvetíteni szeretnél nagyon távol van. Vegyük a klasszikus példát: előadó a színpadon. Ahhoz hogy értelmezhető, felismerhető képet lehessen közvetíteni olyan megoldás kell, amivel stabil, közeli képet lehet beállítani: profi kamera, profi állványon. Persze a mai telefonokkal elérhető 20-50x zoom, de nem véletlen, hogy az alábbi kamerán lévő optika mérete ekkora: a nagy zoom-hoz erős stabilizátor is kell.

Gondolod, hogy ez ugyanaz az optika, mint ami a mobilodban van?

4. Amikor cél mozgásban van, pl.: sport

Az, amit közvetítenél mozog (és még lehet, hogy távol is van). Ez legtöbbször sporteseményen fordul elő. Ehhez már nem csak a kamerával szemben vannak komoly követelmények, hanem az állvánnyal kapcsolatban is. Alkalmasnak kell lennie a precíz svenkelésre. Ráadásul kell egy ember aki ezt jól csinálja. Mi őt operatőrnek vagy kameramann-nak hívjuk.

Sportközvetítés profi kamerával
Profi kamera sportközvetítéshez

5. Élességproblémák sötétben

A következő eset, amikor a mobiltelefon automatikája feladja, mert nincs elég fény, ugrál az élesség, mert nem tud fókuszálni a telefonba épített mini kamera. (Ez például koncerteken fordulhat elő.) Ebben az esetben is sok esetben menthető, ha egy profi kamera manuálisan beállított paraméterekkel működik vagy akár olyan kiegészítőkkel van felszerelve a stáb (például mobil lámpa szett), amivel a helyszín hiányossága lokálisan kiküszöbölhető.

Videofelvétel profi világítással
Interjú világítás a gyenge fényviszonyok között

6. Ha az élő adással együtt folyamatosan kell rögzíteni

Ha az élő adást valamilyen okból pl. további utómunka, archívum, tévés átadás, más marketing célú minőségi felhasználás céljából rögzíteni kell vagy a nem stabil, gyenge internet miatt nem akarsz perceket veszíteni a videóból vagy csak sokkal jobb minőségben akarod rögzíteni az adásodat, mint ahogy az kimegy az internetre, pl. 4K-ban, akkor profi kamerára lesz szükséged, ami akár több órás magas minőségű felvételre alkalmas. A mobiltelefonok, de még egy Sony Alpha MILC gép is 10-15 perc felvétel után túlmelegszik.

Sony MILC túlmelegedés
Nem csak Sony betegség, tud ilyen a Canon R-széria is