Live streaming – út a nézőig

Így fogja látni a néző a közvetítést

Ahhoz, hogy a helyszínre települt stáb előállítja a közvetítés jelét még csak az élő közvetítés egyik része valósul meg. Az élőképet, hangot “sugározni” is kell, azaz el kell juttatni egy weboldalra beágyazott lejátszóba úgy, hogy azt egyszerre több (akár többezer) néző is tudja nézni.

live streaming player
Ez egy live streaming lejátszó

Ez innentől komoly információs-technológiai feladat. Kulcsfontosságú szerep jut azoknak a médiaszervereknek (streaming szervereknek) és CDN hálózatoknak, amelyek valós időben szétosztják a internetes élő közvetítést akár több tízezer néző felé, ám nem szabad megfeledkezni a weboldalról sem, amelyiken a lejátszó található, mert azt pont ugyanannyian fogják látogatni (ráadásul egyszerre), ahányan nézni szeretnék az adást. Tehát ha szeretnéd a weboldaladon megjeleníteni az adást érdemes feltenni a kérdést a rendszergazdának: “Az oldalam hogyan reagál, ha mondjuk 1000 látogató hirtelen rákattint?”

Internetes élő közvetítés szerver (médiaszerver vagy streaming szerver)

Az internetes élő közvetítés jelentős szereplője tehát az a Streaming Szerver (médiaszerver), amelynek a bemenetére folyamatosan, valós időben érkezik az adás és ami szintén valós időben szétosztja az élőképet a nézők között. A szerver erőforrásai és ami lényegesebb a szerverteremben hozzá csatlakoztatott internet sávszélessége megoszlik a nézőszám arányában, így egy átlagos Streaming Szerver esetében néhány száz egyidejű néző kiszolgálása lehetséges. Egyrészt több szerver alkalmazása, másrészt a világot behálózó CDN rendszerek segítségével rendkívül sokat javultak a lehetőségek az utóbbi években.

streaming szerver
A streaming szerver egy speciális és költséges eszköz

“Nekünk a YouTube, Facebook LIVE, Ustream megoldja az egész streaming szerver problémát”

Több esetben nekünk is. Szerencsére ezen a piacon is harcol a két óriás (és több törpe), így folyamatosan jó szolgáltatásokat adnak. Ha használod a szolgáltatásaikat, akkor valóban nem kell foglalkoznod a fenti kérdésekkel, hiszen csak megadsz egy linket, vagy “posztolsz egy LIVE-ot” és el van intézve. Ráadásul a mi technológiáinkkal nem vagy okostelefonhoz vagy webkamerához kötve. A meglévő, bereklámozott, ismert csatornádra is ki tudjuk küldeni a profi közvetítésünket.

Internetes közvetítés azonnal kitelepüléssel Ustream streaming bejelentkező csomag facebook live közvetítés Internetes közvetítés azonnali megoldással

Mégis valamiért a nagy megrendelőink többsége sosem használja az ingyenes platformokat. Az alábbi kifogásaik vannak általában:

  • A Facebook ingyen és évek múlva is felhasználhatja a rögzített élő videót, sőt a jogokat továbbadhatják másoknak.
  • A Facebook LIVE videón folyamatosan el kell viselni a logójukat.
  • A YouTube élő közvetítés le van tiltva Németországban (és egyre több országban le lesz hasonló jogviták miatt)
  • A YouTube és Ustream mások reklámjait mutatja élő adás közben. (Egy AdWords-höz értő ügyes konkurens be tudja tenni a saját reklámjait)
  • A YouTube azonnal letiltja az archivált videót, ha valamilyen ismertebb zenét bejátszol az eseményed alatt. Sőt le is tiltja a csatornád élő közvetítés funkcióját ideiglenesen, majd végleg.

A profi megoldás

Több millió óra élő internetes adás nézettség azt gondoljuk, hogy akkor járunk legjobban, ha teljes kontrollal bíró világméretű partnerrel kooperálunk mint az pl. az Akamai, aki az egész világon elismert minőségben üzemeltet rendszereket és hálózatokat. Így reklámmentes lejátszó felületet tudunk biztosítani, pl. azért, hogy ne a konkurencia reklámjait lássa az adásod nézője. Így tudjuk biztosítani azt is, hogy korrekt, mindenre kiterjedő nézettségi statisztikát biztosítunk.

Streaming szerver rendszerünk főbb szolgáltatásai:

  • Reklámmentesség
  • akár full HD minőség
  • Több tízezer néző egyidejű kiszolgálása
  • Korrekt statisztika
  • Előfizetési rendszer (PayPal, VISA, Mastercard)

Internetes élő közvetítés szerver használati díj

A nézettség egyértelműen lefordítható informatikai jellemzőkre, amivel most ugorjunk át, hiszen eléggé unalmas téma. Lényeg, hogy a szerverhasználat és így az ár is attól függ, hogy mennyi ideig és milyen intenzitással használjuk a streaming szerverünket. Ezt az adás minősége, a nézők száma és az adásidő határozza meg. A tervezésnél hasznos módszer egy nézőre vetíteni a szerver költségét, hiszen a siker neked (is) valószínűleg nézettségben mérhető. Ehhez mi korrekt statisztikát biztosítunk.

Tetszik? Itt tudsz kérdezni: