Internetes élő közvetítés = live streaming

Külföldön gyakorta a streaming szót használják az élő internetes közvetítésre. A streaming angol szó, adatfolyamnak fordítanám leginkább. Rá is ragadt az internetes élőkép átvitelre, hiszen az tulajdonképpen egy adatfolyam. Az élő internetes közvetítés ma már alapvető dolog, sőt a rádiózásban, hang közvetítésre közel évtizedes hagyománya van. Ma már nemcsak komolyabb televíziós társaságok “sugároznak” online adásokat, hanem előfordul az is, hogy egy eseményt kizárólag a weben keresztül lehet látni.

Internetes élő közvetítés részei

Egy internetes élő közvetítéshez alapvetően az alábbi technikai eszközökre van szükség:

Legalább 1 db videokamera. Az egykamerás, “webkamerás” rendszereket mobil tudósítók használják vagy pl. rádióstúdiók élőképét adják ki velük az internetre. Mi általában 3-5 kamerával dolgozunk, de komoly produkciókban még több is előfordul. Több kamera esetén mi mobil stúdiót és élő vágást alkalmazunk.

Videó Enkóder. Ez a készülék vagy szoftver alakítja át (enkódolja) a kamera jelét olyanra, amit már az interneten keresztül is továbbítani lehet. Ez általában tömörítést jelent, amelyet az encoder úgy végez el, hogy a minőség ne romoljon.

internetes élő adás technológia

Médiaszerver (Streaming szerver). A rendszer kulcsfontosságú része, ami valós időben fogadja és a nézők számára megsokszorozza, szétosztja az élőképet. Általában komoly hardverek, amelyekhez ráadásul minden néző számára hozzá kell rendelni a megfelelő sávszélességet. A streaming szerver emiatt nagyon nézőszám-érzékeny láncszem.

Nézők. Valamilyen speciális vagy némely esetben hagyományos média lejátszón követhetik az eseményt. Minden egyes néző az interneten keresztül csatlakozik a streaming szerverre és böngészőbe ágyazva megjeleníti az élő tartalmat a néző oldalán. Ma már tablet, mobiltelefon is lehet a megjelenítő eszköz akár speciális applikációkon keresztül.

videorögzítés, eseményrögzítés, videofelvétel, marketing videó, élő videó, live streaming, web videó, élő web videó, éló internetes műsor